ورم زانو که اصطلاحاً با نام آب آوردن زانو نیز شناخته میشود، یکی از عارضههای مربوط به زانو است که برای بسیاری از افراد آزاردهنده و نگران کننده است. درواقع افراد زمانی به ورم زانو مبتلا میشوند که مفصل زانو آب آورده باشد. آبی که درون مفصل زانو جمع شده است، میتواند ناشی از برخی آسیبها باشد. در این مقاله با ما همراه باشید تا به طور کامل این عارضه را بررسی کنیم و به درمانهای خانگی آن نیز بپردازیم.
علت اصلی ورم زانو چیست؟
در حالت کلی معمولاً افزایش ترشح مایع درون مفصل، علت اصلی بروز این بیماری است. در صورتی که زانو آب آورده باشد، بیمار نمیتواند حرکت کند و همواره در قسمت زانوی خود درد شدیدی را احساس خواهد کرد. برخی از رایجترین دلایل ورم زانو و یا همان آب آوردن آ« عبارتند از:
-
تروما: ورم زانو میتواند در نتیجه آسیب مستقیم به زانو مانند زمین خوردن، ضربه ناشی از ورزش یا تصادف رخ دهد. تروما میتواند باعث آسیب به رگهای خونی شود که منجر به خونریزی و پس از آن تجمع مایع در مفصل میشود.
-
التهاب: شرایط التهابی مانند آرتریت (به عنوان مثال، آرتریت روماتوئید یا استئوآرتریت) میتواند باعث آب آوردن زانو شود. در این موارد، پاسخ ایمنی بدن باعث التهاب در مفصل میشود و منجر به افزایش تولید مایع میشود.
-
عفونت: عفونتهای باکتریایی، ویروسی یا قارچی میتوانند باعث ترشحات زانو شوند. آرتریت عفونی که به عنوان آرتریت سپتیک نیز شناخته میشود، زمانی رخ میدهد که باکتریها یا سایر عوامل بیماری زا به مفصل زانو حمله کنند و در نتیجه التهاب و تجمع مایعات ایجاد شود.
-
نقرس: نقرس نوعی آرتریت است که در اثر تجمع کریستالهای اسید اوریک در مفاصل ایجاد میشود. هنگامی که نقرس مفصل زانو را تحت تاثیر قرار میدهد، میتواند منجر به التهاب و ترشحات در زانو شود.
-
پارگی منیسک: منیسک قطعه ای از غضروف در زانو است که باعث ایجاد خاصیت بالشتکی و ثبات میشود. پارگی در منیسک میتواند باعث آب آوردن زانو شود، زیرا بافت آسیبدیده باعث واکنش التهابی و افزایش تولید مایع میشود.
-
آسیب رباط: آسیب به رباطهای اطراف زانو، مانند رباط متقاطع قدامی (ACL) یا رباط جانبی داخلی (MCL)، میتواند باعث آب آوردن زانو شود. پاسخ بدن به آسیب شامل افزایش تولید مایع در مفصل است.
-
استفاده بیش از حد یا فشار مکرر: فعالیتهایی که فشار بیش از حد به مفصل زانو وارد میکنند، میتوانند منجر به آب آوردن زانو شوند. با گذشت زمان، فشار مکرر میتواند باعث التهاب و تجمع مایع شود.
درمان ورم زانو
روشهای زیادی برای درمان ورم زانو وجود دارند. مثلاً جراحی یکی از بهترین روشهای درمان این عارضه خواهد بود؛ اما اغلب افراد از شیوههایی نظیر جراحی هراس داشته، یا سیستم ایمنی ضعیفی دارند و نمیتوانند از این روشها استفاده کنند. این دسته از افراد میتوانند از درمانهای خانگی برای بهبود این عارضه استفاده کنند. در زیر بهترین درمانهای خانگی ورم زانو را ذکر نمودهایم:
استفاده از زانو بند
ورزش کردن
استفاده از کمپرس یخ
استفاده از کمپرس یخ که معمولاً از آن با نام سرما درمانی یاد میشود نیز تا حد زیادی در بهبود عارضه ورم زانو مؤثر است. بیمار باید چندین مرتبه در طول روز قطعات یخ بسته بندی شده را، به مدت ۱۵ دقیقه بر روی زانو آسیب دیده قرار دهد. این کار به کاهش ورم و التهاب بسیار کمک نموده و از بهترین درمان خانگی این عارضه محسوب میشود.
ماساژ درمانی
بهترین درمانهای کلینیکی ورم زانو
گاهی آسیب وارد شده به مفصل زانو به قدری شدید است که درمان خانگی دیگر تأثیر زیادی نداشته و پزشک انجام روشهای کلینیکی را توصیه میکند. در این صورت از روشهای مختلفی برای درمان ورم زانو استفاده میشود که اکثر آنها بسیار کمخطر و کم تهاجمی هستند. در این بخش بهترین درمانهای کلینیکی ورم زانو را شرح دادهایم که شما میتوانید به بهترین ارتوپد در تهران مراجعه کرده و یکی از روشهای درمانی زیر را امتحان کنید:
اوزون تراپی
اوزون تراپی از جمله درمانهایی است که هیچ عوارضی نداشته و معمولاً سریعاً منجر به بهبود ورم زانو میشود. در این روش پزشک اوزون را که مادهای مفید است، با استفاده از سرنگ درون مفصل زانو تزریق میکند. این ماده مفصل زانو را ترمیم نموده و موجب میشود که روند درمان التهاب و ورم زانو سریعتر شود.
لیزر درمانی
در این روش پزشک از لیزر برای بهبود این عارضه استفاده میکند. با استفاده از اشعه لیزر ورم زانو تا حد زیادی کاهش یافته و مایع اضافه آن از بین میرود.
تخلیه مایع اضافه زانو
گفتیم که مایع اضافه جمع شده در مفصل زانو، موجب ورم آن میشود. حال امروزه پزشکان با تخلیه این مایع به درمان آب آوردن زانو کمک مینمایند. در این روش پزشک به واسطه از سرنگ آمپول ریزی را درون مفصل زانو فرد برده و با استفاده از آن آب داخل مفصل را بیرون میکشد. این روش میتواند سریعاً ورم را بهبود بخشد، اما بعدها ممکن است بیماری دوباره عود کند.