دکتر فرشید راعی
Search
Close this search box.
ضعف دست تصویر شاخص

ضعف دست نشانه چیست؟

ضعف دست یکی از مشکلاتی است که افراد گاهی با آن مواجه می‌شوند. با وجود این که دست‌ها توانایی تحمل آسیب‌های زیادی را دارند ولی بعضی از قسمت‌های آن نسبت به هر نوع آسیبی حساس هستند. در این مقاله با ما همراه باشید تا این موضوع را به طور کامل بررسی کنیم و به سوالات احتمالی شما پاسخ دهیم. 

ضعف دست
ضعف دست

دلایل زیادی باعث ایجاد ضعف در دستان شما می­‌شوند اما باید توجه کنید که اگر به طور ناگهانی ضعف در دست خود احساس کردید این یک وضعیت اورژانسی است؛ چرا که ممکن است نشان‌دهنده سکته مغزی باشد. ولی اگر ضعف به صورت مزمن هفته‌ها یا ماه‌ها درگیرتان کرده باشد، ممکن است ناشی از یک بیماری قابل درمان باشد.

مهم ترین دلایل ضعف دست

دست‌ها متشکل از اعصاب و عروق خونی کوچکی هستند که از شانه‌ها و بازو در جهات متفاوت برای خونرسانی و احساس لامسه در دست‌ها بالا می‌­روند. بنابراین عوامل متعددی می‌­توانند ایجاد ضعف و بی حسی کنند که در ادامه به بررسی آن‌ها خواهیم پرداخت:

سندروم تونل کارپال مچ دست

شایع‌ترین علت ایجاد ضعف دست سندروم تونل کارپال است. این سندروم به دلیل انجام حرکات تکراری مانند تایپ کردن ایجاد می‌شود. هرگاه عصب مدینی که درحال عبور از تونل کارپال مچ دست است تحت فشار قرار گیرد، فرد احساس بی‌حسی، سوزن سوزن شدن و ضعف می­‌کند و هماهنگی دست وی از بین می‌­رود. در صورت ادامه این روند ضعف در بازوها نیز احساس می­‌شود.

آرتروز

در این بیماری به تدریج مفاصل رو به زوال می‌­روند به همین دلیل به این بیماری آرتریت سائیدگی و پارگی نیز گفته می‌­شود. هنگامی که درگیر آرتروز شوید مفاصل انگشتان دستتان دچار تغییر می­‌شوند و شما در گرفتن اشیا مشکل خواهید داشت. علاوه بر این ضعف و درد را نیز احساس خواهید کرد.


این مقاله نیز ممکن است برای شما مفید باشد: علت آرتروز شانه


رادیکولوپاتی یا فشردگی عصب گردن

این عارضه زمانی رخ می‌­دهد که عصب واقع در گردن که از نخاع جدا شده و به دست عصب‌دهی می­‌کند به وسیله استخوان، عضله یا بافت‌های اطراف آن فشرده شود. این عارضه می­‌تواند از یک آسیب که منجر به فتق دیسک بین مهره‌ای می­‌شود، سرچشمه بگیرد.

معمولا درد از ناحیه گردن شروع شده به طرف دست‌ها گسترش پیدا می‌­کند و فرد ضعف در دست و شانه، بی حسی و گزگز را احساس می‌­کند.

فتق دیسک

اگر غضروف‌هایی که بین ستون مهره‌ای قرار گرفته‌اند و از آن‌ها حمایت می­‌کنند جا به جا شوند روی اعصاب نخاعی فشار وارد شده و بر عملکرد آن‌ها تاثیر منفی می­‌گذارد. اگر این اتفاق در مهره‌های گردنی ایجاد شود، ریشه‌های نخاعی که به دست عصب‌دهی می­‌کردند دچار آسیب شده و فرد دچار ضعف و بی‌حسی خواهد شد. که به طور معمول آن را در بازو و دست‌هایش احساس می‌­کند.

نوروپاتی دیابتی

دیابت نوعی بیماری مزمن است که در آن بدن قادر نیست قند خون را به درستی تنظیم کند. در صورتی که فردی دیابت داشته باشد یکی از مشکلاتی که ممکن است با آن درگیر شود آسیب عصبی است که بیشتر دست و پا را درگیر می­‌کند و به محض درگیری باعث ضعف، درد و گزگز می­‌شود.

این مقاله نیز ممکن است برای شما مفید باشد: مهم‌ترین علت مور مور شدن دست

نوروپاتی محیطی

نوروپاتی یا آسیب به عصب شرایطی است که عمدتا بعد از درگیری فرد با دیابت احساس می‌شود. اما ممکن است به دلیل سایر موارد هم ایجاد شود. اگر نوروپاتی در خارج از اعصاب مغز و نخاع رخ دهد ( خارج از اعصاب مرکزی) نوروپاتی محیطی نامیده می­‌شود.

این نوع نوروپاتی به دلایلی نظیر: لوسمی و لنفوم، کم کاری تیروئید، مسمومیت با سرب، کمبود ویتامین کوبالامین و استفاده از داروی فنی توئین ایجاد ­شود. که در این نوع نوروپاتی ضعف دست‌ها و پاها بیشتر احساس می‌­شود.

نوروپاتی فشاری

اگر شما نیز جزو آن دسته از افرادی هستید که شب‌ها روی دست خود می­‌خوابید و هیچ تلاشی در جهت اصلاح این عادت بد ندارید ممکن است در آینده به نوروپاتی فشاری مبتلا شوید. این عارضه زمانی رخ می­‌دهد که عصب شعاعی بالای بازو مدت زمان زیادی تحت فشار قرار بگیرد. دقت کنید که پس از رفع فشار این مشکل برطرف خواهد شد اما در دراز مدت ممکن است باعث از دست دادن حس دست و آسیب عصبی شدید شود.

سکته مغزی

اگر جریان خون ورودی به مغز کاهش یابد یا مسیر مسدود شود سکته مغزی رخ می­‌دهد. در صورتی که در اثر انسداد رگ خونی، آن رگ پاره شود و سکته مغزی رخ دهد بی‌حسی و ضعف در یک سمت بدن به خصوص در دست‌ها، صورت یا پا ایجاد می­‌شود. به خاطر داشته باشید که سکته مغزی یک وضعیت اورژانسی است و فرد ناگهان احساس ضعف و بی‌حسی در دست‌ها، پا یا صورت خود دارد.

 

راهکارهای درمانی ضعف دست

روش‌های درمانی بسیاری برای رفع این مشکل وجود دارند اما برای برخورداری از بهترین درمان مراجعه به پزشک متخصص بسیار راه‌گشا خواهد بود. در ادامه به بعضی از روش‌های درمانی این عارضه اشاره خواهیم کرد.

  • ماساژ درمانی: ماساژ شامل حرکات و روش‌هایی است که در رفع برخی مشکلات و بیماری‌ها کمک‌کننده است. از جمله این مشکلات ضعف دست است که با انجام حرکات مخصوص روی دست باعث تسکین و به تدریج بهبود درد می‌­شوند.
  • دارو درمانی: استفاده از داروهای مسکن برای کاهش درد استفاده می­‌شود که از جمله این داروها استفامینوفن، ایبوبروفن و غیره هستند.
  • فیزیوتراپی: در این روش پزشک با استفاده از حرکات ورزشی مناسب باعث تقویت عضلات شما شده و به تدریج ضعف دست شما درمان خواهد شد.
  • جراحی: گاهی پزشک متخصص مجبور می‌شود که برای از بین بردن ضعف علت زمینه‌ای را درمان کند. برای مثال اگر فرد به سندروم تونل کارپال مبتلا بود و روش های پیشنهاد شده توسط پزشک باعث درمان وی نشد خط آخر درمانی جراحی است تا فشار از روی تونل کارپال برداشته شده و ضعف بهبود یابد.

 

چگونگی تشخیص این عارضه

معاینه بدنی توسط پزشک انجام شده سپس از بیمار درباره علائم وی سوالاتی پرسیده می‌­شود. در صورت نیاز پزشک درخواست آزمایشات تصویربرداری رادیولوژی را می­‌کند تا از شرایط مفصل ها اطلاع پیدا کند.

 

ضعف دست در افراد مسن

این مشکل در اکثر افراد مسن رخ می­‌دهد و اغلب بعد از این اتفاق فرد در قدرت تحرک خود کاهشی به خصوص را تجربه می­‌کند. به طور مثال در نشستن و برخواستن، بالا رفتن از پله‌ها و لباس پوشیدن نمی‌تواند مستقل عمل کند.

زمان مراجعه به پزشک

  • اگر فرد دچار سکته مغزی شده باشد، این یک وضعیت اورژانسی است و باید هرچه سریع‌تر به پزشک مراجعه کند.
  • اگر فرد درگیر ضعف در یک یا هر دو دست خود شد که مدت زیادی است با آن درگیر است باید به پزشک مراجعه کند.
  • اگر فرد ضعف دست دارد و یکی از روش‌های درمانی را امتحان کرده و کارساز نبوده مراجعه به پزشک بهترین گزینه خواهد بود.

نتیجه گیری

ضعف دست یکی از مشکلاتی است که طیف وسیعی از افراد درگیر آن شده و دلایل زیادی برای ایجاد این ضعف وجود دارند. اما اکثر آن‌ها قابل درمان هستند. به شرطی که علت به درستی تشخیص داده شده باشد. برای تشخیص درست مراجعه به پزشک متخصص بسیار راه گشاست؛ زیرا این عارضه مشکلی نیست که خودتان بتوانید علت آن را متوجه شوید. درصورت مراجعه به موقع می‌­توان با ماساژ درمانی یا فیزیوتراپی بهبود یافت اما اگر شرایط پیچیده شود چاره‌ای جز جراحی باقی نمی­‌ماند.

مطالب مرتبط
دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *