زانوها، اعضایی از بدن هستند که به دلیل تحمل وزن، بسیار در معرض تخریب و بیماریهای مربوط به آن هستند. خیلی از این مشکلات با عمل جراحی و اصلاحی باید برطرف گردد. همواره عملهای جراحی یکی از مواردی است که برای خیلی از افراد نگرانی ایجاد میکند و درد و عوارض بعد از عمل ممکن است خیلی از افراد را نگران کند. ولی امروزه روشهای جدیدی وجود دارد که اعمال جراحی و دردناک ناحیه زانو را میتواند بیخطر و با کمترین درد همراه سازد. یکی از این روشها، آرتروسکوپی زانو است. در ادامه قصد داریم با این روش جراحی، بیشتر آشنا شویم.
آرتروسکوپی زانو چیست؟
آرتروسکوپی زانو، نوعی جراحی است که میتواند طیف وسیعی از مشکلات زانو را شناسایی و درمان کند. این روش، بسیاری از مشکلات جراحی های زانو را بهبود بخشیده و با کوچکترین برش ممکن، پزشک، امکان مشاهده زانو و درمان را دارد. این برش های کوچک، دوران نقاهت بیماری را کاهش میدهد و فرد میتواند سریعتر، فعالیت های خود را از سر بگیرد.
کاربردهای آرتروسکوپی زانو
از آرتروسکوپی زانو برای موارد زیر استفاده میگردد:
- ترمیمکردن و یا خارجنمودن بخشهای آسیبدیده و مینیسک که دچار پارگی و آسیب شده است.
- تشخیص دقیق و بررسی شرایط برای انجام عمل تعویض مفصل زانو.
- بازسازینمودن لیگامان صلیبی وقتی که پاره شده و آسیب جدی دیده است.
- خارجنمودن غضروفهایی که آسیب دیده است.
- خارجنمودن غضروف و تکههای استخوانی که شکسته یا آسیب دیده است.
- خارجنمودن بافتهای دردناک و ملتهبی که سبب بروز مشکل شده است.
آمادگی های قبل از آرتروسکوپی زانو
قبل از آرتروسکوپی زانو، مراحل مختلفی باید انجام شود تا بیمار برای جراحی آماده شود.
- سنجش وضعیت بیمار: در این مرحله به طور کامل وضعیت بیمار بررسی میشود و تمام مواردی که ممکن است باعث ایجاد اختلال در روند کار و سلامتی بیمار شود، ارزیابی میگردد. در اکثر اوقات، پزشک برای شما آزمایش خون و الکترکاردیوگرام تجویز میکند.
- آماده سازی بیمار: پس از سنجش وضعیت بیمار، سوالاتی دربارهی داروهایی که مصرف میکنید و یا مواد غذایی که به آنها آلرژی دارید، پرسیده می شود. سپس دستورالعمل های لازم برای آمادگی ارائه میشود که باید حتما انجام شود.
- بیهوشی: قبل از انجام آرتروسکوپی زانو، متخصص بیهوشی از شما سوالاتی دربارهی بیهوشی میپرسد، سپس تصمیم میگیرد که بیهوشی به صورت موضعی انجام شود و یا کامل.
روش انجام آرتروسکوپی زانو چگونه است؟
پزشک برای آرتروسکوپی زانو و تشخیص و دیدن ناحیه آسیبدیده شکافی چند میلیمتری روی زانو و ناحیه مورد نظر ایجاد میکند و لوله را با استفاده از میله ای به نام آرتروسکوپ وارد ناحیه آسیبدیده میکند. تصاویر ارسالی از محل مورد نظر پزشک، اطلاعات مفیدی از مقدار و نوع آسیبدیدگی در اختیار قرار میدهد.
در مرحله انجام عمل آرتروسکوپی زانو، موادی وارد بافتها میشود که به ناحیه حجم میدهد و میتواند فضای مناسبی برای عمل مهیا کند. این مواد، شرایط بهتری برای دیدن محل عمل و حرکت کنترلشدهتر دستگاه فراهم میکند.
پزشک معالج با ایجاد شکاف کوچک دیگر تجهیزات مینیاتوری و کوچک عمل جراحی را به بخش مورد نظر هدایت میکند. این ابزارها کاربردها و عملکردهای متفاوتی دارند. بعضی از این ابزارها برای تراش، بعضی برای برش و… هستند که میتواند عملی دقیق بههمراه داشته باشد.
در بیشتر موارد انجام عمل آرتروسکوپی زانو، مانند یک عمل سرپایی انجام میشود که بسیار عالی است و نیاز به بیهوشی عمومی و سختیهای بعد از عمل نیست.
مزیتهای آرتروسکوپی زانو
انتخاب روش آرتروسکوپی زانو، توسط پزشک و بیماران بیدلیل نیست؛ زیرا مزیتهای فراوانی بههمراه دارد و میتواند گزینهای مطمئن باشد.
- در انجام این عمل از شیوهای تهاجمی استفاده نمیشود و برشهای عمیق وجود ندارد.
- بیهوشی صورت نمیپذیرد و میتوان آن را با بیحسی موضعی انجام داد.
- شدت خونریزی و تخریب بافتها بسیار کم است و با چند شکاف کوچک روی پوست صورت میپذیرد.
- به دلیل تهاجمینبودن عمل، دوران نقاهت و درمان کمتری در انتظار فرد است.
- بیمار سریعتر از شرایط معمول میتواند از بیمارستان مرخص گردد و شروع فعالیتهای عادی توسط بیمار سریعتر صورت میپذیرد.
- به دلیل نبود بیهوشی کامل و عمومی افرادی که بیهوشی برایشان ضرر دارد میتوانند بهراحتی از این عمل استفاده کنند.
- شکافهای کوچکی در انتهای عمل روی پوست بهجا میماند که نه ظاهری بد دارد و هم اینکه ترمیم زخم و جای عمل بهراحتی انجام میشود.
آرتروسکوپی زانو برای رباط صلیبی قابل استفاده است؟
رباط صلیبی، یکی از مهم ترین قسمت های زانو به حساب میآید. آسیب این قسمت، از متداول ترین آسیب های زانو است. برای درمان آسیب های رباط صلیبی، پزشک معالج، بعد از انجام بررسی های لازم، در صورت عدم وخامت اوضاع، فیزیوتراپی ترمیمی توصیه میکند و در برخی موارد حاد، ابتدا جراحی انجام میشود. در چنین مواقعی به دلیل سریعتر طی شدن دوران نقاهت، معمولا پزشک، آرتروسکوپی زانو را پشنهاد میدهد.
آرتروسکوپی زانو چه عوارضی دارد؟
اگر چه آرتروسکوپی زانو، از جمله روش های کم خطر به حساب میآید. اما به هر حال مانند هر جراحی دیگری، شامل خطرات و عوارض مختلفی است. از جمله عوارض آرتروسکوپی، میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- چرک و عفونت در ناحیه جراحی
- بروز مشکلات ناشی از بیهوشی
- خونریزی داخلی مفصل زانو
- ایجاد لخته خون در پا
- آسیب به غضروف و اعصاب زانو
ریکاوری بعد از عمل آرتروسکوپی زانو
درد، تورم و کبودی از جمله عوارض عمل است که معمولا تا چند روز بعد بهبود می یابد. آرتروسکوپی، به سپری کردن زمان طولانی برای نقاهت نیاز ندارد و بعد از چند روز بیمار به روال عادی زندگی خود باز میگردد.
بعد از آرتروسکوپی زانو نیاز به فیزیوتراپی داریم؟
بعد از انجام آرتروسکوپی زانو، احتمال ضعیف شدن عضلات پا وجود دارد و معمولا پزشک، چند جلسه برای شما آرتروسکوپی تجویز میکند. از فیزیوتراپی معمولا به عنوان مکمل درمان بعد از آرتروسکوپی نیز استفاده میشود.
آرتروسکوپی زانو چه مدت طول میکشد؟
مدت زمانی که برای انجام آرتروسکوپی صرف میشود، معمولا به سطح آسیب فرد بستگی دارد. به طور کلی جراحی معمولا بین ۱ تا ۲ ساعت طول میکشد.
آرتروسکوپی زانو چقدر درد دارد؟
آرتروسکوپی زانو به نسبت انواع دیگر آرتروسکوپی، راحت تر انجام میشود و به دلیل انجام بی حسی موضعی یا بیهوشی کامل، معمولا بیماران دردی در حین جراحی حس نمی کنند. در آرتروسکوپی، معمولا بی حسی موضعی انجام می شود و کمتر از بیهوشی کامل استفاده میشود.
مراقبتهای پس از عمل آرتروسکوپی زانو
اگر عمل آرتروسکوپی زانو توسط بهترین متخصص آرتروسکوپی در تهران انجام شود میتواند عملی راحت و با کمترین عوارض بعد از عمل باشد. اما در هر حال عمل روی اعضای داخلی انجام شده که مراقبتهای خاص خودش را میطلبد و نمیتواند بدون عوارض بعد از عمل باشد. چنانچه می خواهید درباره فیزیوتراپی پس از عمل آرتروسکوپی زانو بیشتر بدانید کلیک کنید.
- بالا قرار دادن پای عملشده بالاتر از سطح بدن در ۴۸ ساعت اول بعد از عمل جراحی.
- همراهداشتن فردی کمکی برای انتقال فرد به منزل.
- بررسی دقیق بیمار یک الی دو ساعت بعد از عمل.
- استفاده از کمپرس یخ و سرد تا چند روز بعد از عمل و هر بار ۲۰ الی ۳۰ دقیقه.
- در صورت لزوم استفادهکردن از عصا و واکر.
اگر احتمالاً علائم زیر بهوجود آمد پزشک را در جریان قرار دهید:
- مشاهدهکردن قرمزی در اطراف ناحیه زانوی عملشده.
- بروز التهابات و درد زیاد و پیوسته در زانو.
- ایجاد درد در ناحیه عضلات ساق پای عملشده.
دکتر فرشید راعی متخصص ارتوپد در تهران در کنار شماست تا عملی دقیق و بیدردسر را با آرتروسکوپ تجربه کنید و به طرز عالی از مشکلات زانو رهایی یافته و سلامت خود را مجدد بهدست آورید.
هزینه آرتروسکوپی زانو
در گذشته، انجام آرتروسکوپی، باید در بیمارستان انجام میشد. اما امروزه اگر نیاز به بیهوشی کامل نباشد، در مطب جراح استخوان و مفاصل نیز امکان آرتروسکوپی به صورت سرپایی وجود دارد. انجام آرتروسکوپی در مطب، تا حد زیادی موجب صرفه جویی در هزینه های شما میشود.