علائم و علت کلاب فوت چیست؟

علائم و علت کلاب فوت چیست؟

علائم و علت کلاب فوت چیست؟

 

علائم و علت کلاب فوت چیست؟

با توجه به آمار ثبت شده در هر هزار تولد زنده، یک نوزاد مبتلا به بیماری کلاب فوت یا همان پا چنبری متولد می‌شود. این عارضه یکی بدشکلی شایع مربوط به پا است که در آن پا به طرف داخل خمیده شده و شکل عجیب و غریبی به خود می‌گیرد، به گونه‌ای که پای کودک کج و یا حتی در موارد شدید وارونه به نظر می‌آید. به طور معمول بیشتر نوزادانی که با این مشکل به دنیا می‌آیند، در زمینه‌های دیگر سلامت کامل دارند و همچنین مطالعات اخیر نشان داده است که حدود نیمی از نوزادان مبتلا به کلاب فوت یا پا چنبری این عارضه را در هر دو پای خود دارند.

شاید دانستن این نکته برای شما مفید باشد که این عارضه به تنهایی درد و رنجی نداشته و فقط در صورتی باعث بروز مشکل برای بیمار می‌شود، که درمان نشده و در فرایند راه رفتن اختلال ایجاد کند و از این طریق درد را برای بیمار به همراه بیاورد. برای آشنایی بیشتر با این اختلال در ادامه ما را همراهی کنید تا به بررسی آن بپردازیم.

کلاب فوت چیست؟

یکی از شایع ترین بیماری‌های مادرزادی مربوط به پا در نوزادان کلاب فوت یا پا چنبری بوده که از همان بدو تولد در کودک وجود دارد و باعث می‌شود، پای نوزاد به سمت پایین و داخل دارای خمیدگی باشد. ممکن است یک کودک این عارضه را در یک پا و یا در هر دو پای خود داشته باشد و همچنین شدت آن در هر یک از پا‌ها ممکن است متفاوت باشد. در حقیقت در این کودکان تاندون‌های اتصال دهنده‌ی ساق پا به قسمت پاشنه‌ی پا کوتاه بوده و باعث بروز این مشکل در آن‌ها می‌شود.

جالب است بدانید که این اختلال در بین نوزادان پسر شایع تر است و احتمال اینکه یک نوزاد دختر دچار کلاب فوت یا پا چنبری باشد به میزان نصف کاهش پیدا می‌کند و همانطور که پیش از این اشاره شد از بین هر ۱۰۰۰ نوزادی که متولد می‌شوند، یک نوزاد احتمالا مبتلا به این بیماری متولد خواهد شد.

معمولا کودکان دچار این بیماری، به عارضه دیگری مبتلا نخواهند بود، اما گاهی اوقات برخی نوزادان این بیماری را به عنوان پیش آگهی برای برخی بیماری‌های جدی تر دیگر مثل اسپینا بیفیدای مخفی در خود داشته و برای همین علت معمولا این کودکان را از نظر بیماری‌های احتمالی دیگر سنجیده و آزمایش می‌کنند.

 علت به وجود آمدن کلاب فوت چیست؟

ابتلا به کلاب فوت یا پا چنبری در نوزادان دلیل واضح و مشخصی ندارد، بنابراین نمی‌توان راه و روش دقیقی برای جلوگیری از ابتلا به این عارضه در نظر گرفت. اما به طور کلی مشخص شده است که وجود برخی شرایط می‌تواند باعث بروز این مشکل در کودکان شود. همانطور که گفتیم پاچنبری یا همان کلاب فوت در نتیجه‌ی کوتاه بودن غیر طبیعی تاندون‌های ناحیه داخلی و یا خارجی پا است که این مشکل به دلایلی می‌تواند در برخی از نوزادان بیشتر بروز کند:

جنسیت عاملی است که ممکن است در ابتلا به این بیماری نقش مهمی داشته باشد. همانطور که در قسمت‌های قبل گفتیم، حدود دو برابر دختران، نوزادان پسر به این اختلال مبتلا می‌شوند. بنابراین نوزادی که جنسیت مذکر دارد، ممکن است با احتمال دو برابر نسبت به نوزاد دختر، به این بیماری مبتلا شود.

همچنین سابقه خانوادگی و داشتن خواهر یا برادر مبتلا به کلاب فوت، این احتمال را به دو برابر افزایش می‌دهد.

سبک و روش زندگی نیز عامل دخیل دیگری است که ممکن است باعث بروز این اختلال و بد شکلی شود. برای مثال خانم بارداری که در دوران حاملگی از سیگار و یا دارو‌های غیر قانونی استفاده می‌کند، احتمال به دنیا آمدن فرزندی با پا‌های دارای این مشکل در او افزایش می‌یابد.

گاهی نیز وجود اسپینا بیفیدا در نوزاد پیش آگهی مانند پا چنبری دارد. بنابراین سایر نقایص مادرزادی ممکن است باعث این بیماری شوند.

اگر مایع آمنیوتیک در دوران بارداری کاهش یافته و کمتر از حد معمول باشد، احتمال اینکه نوزاد مبتلا به کلاب فوت یا پا چنبری متولد شود، افزایش خواهد یافت.

 علائم بیماری کلاب فوت چیست؟

این بیماری به طور کلی نشانه‌ها و علائمی دارد که در ادامه برخی از آن‌ها را نام برده ایم:

  • کوتاه بودن تاندون‌های قسمت داخلی پا و غیر طبیعی بودن استخوان‌های پا در این قسمت.

  • در ابتدا این عارضه برای کودک درد و رنجی را ایجاد نمی‌کند، اما در صورت درمان نشدن به موقع ممکن است درد و مشکلات دیگری را برای او به وجود آورد.

  • همچنین لازم است بدانید که این بیماری حتی اگر بسیار خفیف باشد به طور خود به خود بهبود پیدا نخواهد کرد و حتما باید درمان شود.

  • بهتر است بیماری کلاب فوت یا پا چنبری در دوران کودکی درمان شود. در غیر این صورت ممکن است باعث ایجاد مشکلات جدی تر و بزرگتر برای کودک شود.

  • راه رفتن بر روی کناره‌ی خارجی پا یکی از علائمی است که باید به آن توجه شود.

  • همچنین کودک نخواهد توانست کفش مورد علاقه خود را بپوشد و اگر بخواهد از کفشی استفاده کند، سایز هر دو کفش به یک اندازه نخواهد بود.

  • فعالیت‌های او بسیار محدود شده و قادر به انجام تمام فعالیت‌های روزمره و معمولی خود نخواهد بود.

  • همچنین اگر یکی از پا‌های نوزاد به این اختلال دچار باشد، پایی که دچار کلاب فوت شده معمولا کوتاه تر و کوچکتر به نظر خواهد آمد که باعث ایجاد ظاهر نامناسب و راه رفتن غیر معمولی در کودک می‌شود.

  • علاوه بر این موارد ممکن است بیماری‌های دیگری از قبیل آرتروز و مشکلات مربوط به رشد عضلات را برای کودک به همراه داشته باشد.

درمان بیماری کلاب فوت چگونه است؟

درمان کلاب فوت و یا همان پا چنبری معمولا هفته‌های اول بعد از تولد انجام می‌شود، زیرا در این هنگام نوزاد بسیار انعطاف داشته و برای درمان زمان مناسبی است. روش‌های درمانی عبارت اند از:

استفاده از بریس که باید حتما به صورت منظم و زمان مناسبی که توسط پزشک تجویز شده استفاده شود.

گاهی نیز برای بهبود این وضعیت پای کودک را در حالت کشیدگی قرار داده و گچ می‌گیرند.

روش‌های بسیار زیاد دیگری نیز وجود دارند. از قبیل فیزیوتراپی، نرمش دادن پای کودک و غیره.

اما اگر با این روش‌های اولیه و کم تهاجم کلاب فوت برطرف نشود، پزشک عمل جراحی را پیشنهاد خواهد کرد.

در روش جراحی پزشک با استفاده از روش‌های خاصی تاندون قسمت درگیر را بلند تر می‌کند که این موضوع سبب بهبود و درمان پا چنبری شده و کودک را از عوارض احتمالی آینده نجات خواهد داد. همچنین لازم است بدانید که پس از عمل جراحی پای کودک به مدت چند ماه درون گچ باقی می‌ماند و پس از آن نیز به مدت یک سال باید از وسایلی مانند بریس برای جلوگیری از عود دوباره و برگشت کلاب فوت استفاده شود که معمولا زمان آن در همه‌ی کودکان یکسان نیست و با توجه به شدن و نوع آن زمان متفاوتی را برای آن در نظر می‌گیرند.

سخن پایانی

آنچه در این مقاله آموختید، علائم بیماری کلاب فوت و یا همان پا چنبری و همچنین دلایل به وجود آمدن این بیماری بود و همینطور دانستید که درمان این بیماری در اوایل دوران زندگی و هفته‌های دوم تا سوم پس از تولد اثر گذاری بیشتری خواهد داشت. بنابراین در صورت مشاهده‌ی هر کدام از علائم این بیماری لازم است هر چه سریع تر آن را به پزشک اطلاع دهید تا برای درمان زودرس و تاثیرگذارتر آن اقدام نماید.

مطالب مرتبط
دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *