عوامل ایجاد آرتریت

آرتریت چیست؟

آرتریت یا روماتیسم مفصلی جزو بیماری‌های خود ایمنی به‌حساب می‌آید. در این‌گونه بیماری‌ها سیستم ایمنی بدن به بافت‌های خود حمله‌ور می‌شود؛ از‌این‌رو مفاصل دردناک و دچار التهاب می‌شوند.

در هنگام ایجاد آرتریت مفصل متورم شده و دامنه حرکت آن کاهش می‌یابد. خشک‌شدن مفصل‌ در صبح‌ها، هنگام برخاستن و استراحت در طول روز هم مشاهده می‌شود. این خشکی تا 30 دقیقه بعد از برخاستن ادامه پیدا می‌کند. بیماری در صورت گسترش، موجب تخریب و آسیب همراه با درد مفاصل می‌شود. روماتیسم مفصلی در زنان شیوع بیشتری دارد و خانم‌ها تقریباً سه برابر بیشتر از  آقایان به این بیماری مبتلا می‌شوند.

علائم اولیه آرتریت از سن ۳۵ تا ۶۰ سالگی بروز می‌کند.

 علائم آرتریت

-تورم و درد در مفاصل مخصوصاً مفصل‌های کوچکی همچون دست‌ها و پاها.

-سفت و خشک ‌شدن بعد از بیدارشدن از خواب و استراحت، در حدود ۳۰ دقیقه به‌طول می‌انجامد.

-کاهش‌یافتن دامنه حرکت مفصل‌ها و کم‌شدن قدرت عضلات

-خستگی و ضعف مزمن

-احساس سوزش و تیر‌کشیدن

-اختلال در روند خواب

-علائمی شبیه بیماری آنفولانزا

-سردرد

-گردن درد

-کاهش اشتها

-تب

در بیماری آرتریت علائم هر فرد متفاوت است و هیچ دو بیمار علائمی شبیه به هم نخواهند داشت. همچنین علائم آرتریت می‌تواند روزانه تغییر کند.

علت آرتریت یا روماتیسم مفصلی

در انواع مختلف بیماری آرتریت، مفاصل پا دچار آسیب‌دیدگی می‌شود که گاه علت آن به دلایل زیر است:

-در این بیماری، سیستم دفاعی بدن شخص به‌جای حمله به عوامل خارجی به بافت‌های داخلی فرد حمله‌ور می‌شود و بر اثر این آرتریت بروز پیدا می‌کند.

-در محل مفصل‌ها، استخوان‌ها دچار شکستگی می‌شوند.

-به علت بالا‌رفتن سن و یا کار زیاد، این مفاصل دچار از‌بین‌رفتگی و تخریب می‌شوند.

-عفونت مفصلی هم از دیگر عوامل به‌وجود‌آمدن آرتریت است.

بعد از حمله عوامل داخلی بدن به بافت‌های خودی،  التهاب و آسیب به مفصل وارد می‌شود. تورم هنگامی به‌وجود می‌آید که مفصل‌ها در مقابل التهابات از خود مقدار زیادی مایع سنوویال تولید می‌کنند. در بعضی وقت‌ها دیگر بخش‌های بدن مانند ریه و چشم نیز تحت‌تأثیر قرار خواهند گرفت.  التهابات، غشای سینوویال را ضخیم می‌کند و باعث از‌بین‌رفتن استخوان‌ها و غضروف‌های درون مفصل می‌شود.

در این هنگام تاندون‌ها و رباط‌هایی که مفاصل را در کنار یکدیگر نگه می‌دارند کشیده شده و ضعیف می‌شود و به مرور زمان مفصل شکل واقعی و استحکام خود را از دست خواهد داد.

تغییر شکل و خشکی مفاصل در انگشتان دست بسیار شایع‌تر است، به نحوی که فرد را از انجام امور روزانه محروم می‌کند. علاوه‌بر جنسیت که باعث می‌شود در خانم‌ها بیشتر آرتریت دیده شود، عامل ژنتیک هم می‌تواند باعث به‌وجود‌آمدن آرتریت شود. اگر شخصی در خانواده دارای روماتیسم مفصلی باشد، احتمال درگیرشدن اعضای خانواده به این بیماری افزایش می‌یابد. در هر حال، هنوز دلیل و علت دقیقی از  وقوع این بیماری بیان نشده است.

درمان آرتریت

آرتریت بسته به نوع و علل آن، درمان‌های متفاوتی می‌تواند داشته باشد. اما به‌طور کلی درمان‌های مشترکی در این بیماری وجود دارد که به آن‌ها اشاره می‌گردد:

فیزیوتراپی

پزشک متخصص فیزیوتراپی، با تجویز حرکات و نرمش‌هایی خاص انعطاف بافت‌های اطراف مفصل را بهبود می‌بخشد. نرمش‌ها نیز می‌توانند عضلات را تقویت کرده تا بیمار کنترل بهتری روی مفاصل داشته باشد. در هنگام  فیزیوتراپی درمان‌هایی مثل اولتراسوند، استفاده از سرما و گرما هم می‌تواند به بهبود دردهای این‌چنینی کمک کند.

تغییر سبک زندگی

با رعایت نکات کوچک در سبک زندگی این دردها را می‌توان کاهش داد و زندگی راحت‌تری داشت. خوابیدن به اندازه، پرهیز از ماندن در یک حالت خاص بدنی، عدم انجام حرکاتی که فشار زیاد بر مفاصل ایجاد می‌کند، کم‌کردن استرس و… می‌تواند تا حدودی عوارض آرتریت را تسکین ‌دهد.

بریس

اطراف مفصل‌های دردناک بسته می‌شود و حرکات آن‌ها را در جهاتی حساس که موجب درد می‌شود محدود می‌نماید.

داروهای ضد التهاب

داروهایی مانند دیکلوفناک، سلکوکسیب و ایبوپروفن می‌توانند تورم و درد را کاهش دهند، اما موقتی خواهند بود.

کاهش وزن و تغذیه مناسب

با تغذیه مناسب و استفاده از غذاهای حاوی امگا ۳، ویتامین و آنتی‌اکسیدان‌ها علائم این بیماری را می‌شود کم کرد. کاهش وزن باعث می‌شود که فشار کمتری به مفاصل وارد شود و بیمار کمتر دچار درد و التهاب گردد.

عمل جراحی

در مواقعی که آرتریت باعث شود غضروف مفصل‌ها لطمه زیادی ببیند دیگر نمی‌شود از روش‌های متداول برای مهار آن استفاده کرد. در این حالت عمل جراحی و یا تعویض مفصل زانو می‌تواند این عضو دردناک را درمان کند.

رعایت موارد گفته‌شده و استفاده همزمان از روش‌های تجویزی توسط پزشک و فیزیوتراپیست می‌تواند تا حدود زیادی این بیماری را کنترل کند و بیمار را به سمت زندگی راحت‌تری سوق دهد.

با مراجعه به دکتر فرشید راعی متخصص ارتوپد در تهران و مشورت با وی می‌توانید بهترین روش‌های مهار و درمان  آرتریت را تجربه کنید.

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.