دکتر فرشید راعی
Search
Close this search box.
تصویر شاخص کیست بیکر

کیست بیکر چیست؟

زانو ساختار بسیار پیچیده‌ای دارد و از بخش‌های مختلفی مثل رباط‌، تاندون‌، اعصاب، مفصل، استخوان تشکیل شده است. به همین علت بسیار آسیب‌پذیر بوده و با کوچک‌ترین ضربه‌ای ممکن است دچار مشکلات جدی شود. یکی از عارضه‌های ناحیه زانو، کیست بیکر نام دارد. در این مقاله با ما همراه باشید تا این کیست زانو را به طور کامل بررسی نماییم.

کیست بیکر
کیست بیکر

 

کیست بیکر زانو چیست؟

در ناحیه مفصل زانو مایه‌ای ژله‌ای وجود دارد که با نام سینوویال یا مایع مفصلی شناخته می‌شود. این مایع از اصطکاک و ساییدگی استخوان مفاصل در زانو به یکدیگر جلوگیری می‌کند. اگر ضربه یا آسیبی به زانو وارد شود، این مایع بیش‌ از اندازه‌ای که نیاز است تولید خواهد شد. درنتیجه مایع اضافه‌ای که تولید می‌شود به پشت زانو راه‌یافته و به یک کیست گرد و برآمده در این قسمت تبدیل می‌شود.

در صورت پدید آمدن این کیست که حاوی مایع مفصلی است، فرد دچار عارضه کیست بیکر زانو می‌شود.

آیا کیست بیکر خطرناک است؟

بله این عارضه می‌تواند خطرات جدی به همراه داشته باشد. کیست بیکر یا کیست پشت زانو می‌تواند آسیب‌های جدی به ناحیه مفصل وارد کند. به همین علت ممکن است استخوان زانو تحلیل رفته و دچار آسیب‌دیدگی شدید شود.

علاوه بر این وجود این کیست پر از مایع، یک برآمدگی در پشت زانو ایجاد می‌کند که ممکن است ظاهر پاها را بدفرم و ناخوشایند کند. گاهی نیز پارگی کیست بیکر سبب نشت مایع به قسمت‌های دیگر زانو و ایجاد مشکلات جدی‌تر خواهد شد. این عارضه معمولاً در بزرگسالی رخ می‌دهد؛ اما احتمال بروز کیست بیکر در کودکان نیز وجود دارد.

مهم‌ترین علت‌های بروز کیست بیکر زانو

علت‌های فراوانی وجود دارند که می‌توانند سبب بروز عارضه کیست بیکر شوند‌. به‌ طور کلی هر علتی که سبب آسیب‌دیدگی ناحیه زانو گردد، می‌تواند پدیدآورنده این بیماری باشد. در این بخش از مقاله، مهم‌ترین دلایل و علت‌های بروز این عارضه را نام‌برده‌ایم:

آرتروز زانو

طی ابتلا به آرتروز زانو، غضروفی که از برخورد استخوانی‌های مختلف زانو به یکدیگر جلوگیری می‌کند، از بین خواهد رفت؛ درنتیجه با ساییدگی استخوان‌های زانو به یکدیگر مایع مفصلی بیشتری تولیدشده و فرد ممکن است دچار کیست بیکر زانو شود.

روماتیسم

روماتیسم نیز از دیگر بیماری‌هایی است که می‌تواند سبب بروز کیست پشت زانو شود. گاهی سیستم ایمنی بدن به مفصل زانو حمله می‌کند و سعی می‌کند آن را از بین ببرد. طی این مشکل خود ایمنی بدن، مفصل زانو آسیب‌دیده و تولید مایع مفصلی افزایش می‌یابد.

ضرب‌دیدگی

ضرب‌دیدگی از دیگر علت‌هایی است که می‌تواند موجب بروز کیست پشت زانو شود. معمولاً کیست زانوی افرادی که به دلیل ضرب‌دیدگی دچار این عارضه می‌شوند، بسیار بزرگ است و حجم آن گاهی از اندازه یک توپ بیسبال نیز فراتر می‌رود. به‌ عنوان‌ مثال اگر پا پیچ بخورد یا به علت زمین خوردن، تصادف یا هر عامل دیگری به‌زانو ضربه‌ای وارد شود، قطعاً مایع سینوویال بیشتر از حد نیاز تولید شده و در نتیجه کیست بیکر پدید می‌آید.

علائم و نشانه‌های بروز عارضه کیست بیکر زانو

نشانه‌های بروز کیست بیکر در همان روزهای ابتدایی مشاهده می‌شوند. به همین علت تشخیص آن کار دشواری نخواهد بود. علامت‌های بروز این عارضه ممکن است در هر فرد متفاوت باشند. حتی در حالتی عجیب‌تر ممکن است افرادی که به نوع خفیف این عارضه دچار می‌شوند، هیچ علامت یا نشانه خاصی را مشاهده نکنند؛ اما به‌طورکلی موارد زیر شایع‌ترین علائم کیست بیکر ناحیه زانو می‌باشند:

درد خفیف تا شدید

درد اولین علامت است که پس از بروز این عارضه مشاهده خواهد شد. این درد با توجه به علت بروز کیست بیکر زانو ممکن است خفیف یا شدید باشد و معمولاً زمانی که بخواهید زانو را خم یا راست کنید بیشتر احساس می‌شود.

ایجاد برآمدگی در پشت زانو

این علامت در صورتی مشاهده می‌شود که کیست بیکر بسیار بزرگ‌شده باشد. معمولاً افرادی که دچار این عارضه می‌شوند، یک برآمدگی بزرگ را در پشت زانوی خود احساس می‌کنند. این برآمدگی همان کیست بیکر بوده که دقیقاً در پشت زانو و وسط آن ایجاد می‌شود.

کبودی زانو یا ساق پا

اگر کیست بیکر در نوع شدید رخ دهد، احتمال تجمع خون لخته شده در ناحیه زانو یا ساق پا نیز وجود دارد. درنتیجه ممکن است زانو یا ساق پا کبود و قرمز شوند.

تورم

این عارضه به علت تولید و ترشح بیش‌ از اندازه مایع سینوویال رخ می‌دهد. حال وقتی این مایع بیش‌ازحد تولید شود، در زیرپوست نیز جمع می‌شود. درنتیجه زانو دچار تورم شدید خواهد شد.

پیامدهای ناشی از کیست بیکر زانو در دراز مدت

اگر این عارضه به‌سرعت درمان شود هیچ پیامد خطرناکی نخواهد داشت؛ اما اگر درمان به تعویق بیفتد، کیست بیکر ممکن است در بلندمدت موجب ضعف شدید مفصل زانو شود. به‌گونه‌ای که افراد حتی قادر به راه رفتن نبوده و احتمال آسیب‌دیدگی جدی رباط‌ها، اعصاب و ساق پا نیز وجود دارد. دکتر فرشید راعی بهترین متخصص ارتوپد درتهران با تشخیص به موقع کیست بیکر به شما کمک می‌کند تا درمان سریع‌تری داشته باشید.

پس به‌هیچ‌عنوان نباید درمان این عارضه را به تعویق بیندازید. البته بروز این پیامدها در اثر عارضه کیست بیکر زانو بسیار نادر بوده و اکثر افراد در کمتر از یک سال به‌طور کامل بهبود می‌یابند. پس اگر درمان این عارضه به‌موقع صورت پذیرد، نیاز نیست که نگران پیامدهای آن در طولانی‌مدت باشید.

مطالب مرتبط
دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *