دکتر فرشید راعی
Search
Close this search box.
روش های انجام آرتروسکوپی شانه

روش ‌های انجام آرتروسکوپی شانه

روش های انجام آرتروسکوپی شانه

روش‌های انجام آرتروسکوپی شانه

به مرور زمان و افزایش سن، استفاده بیش از حد و فشار روی یک ناحیه و آسیب‌های ناگهانی‌ به شانه منجربه شرایطی می‌شود که پزشک تشخیص به انجام آرتروسکوپی شانه می‌دهد. التهابات و دردهای به‌وجود‌آمده می‌تواند با آسیب به مناطق مختلف شانه ایجاد شود، که این امر باعث می‌گردد آرتروسکوپی شانه با انواع و روش‌های مختلف، با اهدافی متفاوت روی شانه انجام شود.

جراحی‌های رایجی که با آرتروسکوپی انجام می‌شود عبارت‌اند از:

  • ترمیم‌ تاندون روتاتور کاف
  • از‌بین‌بردن و برداشتن خارهای استخوانی
  • ترمیم‌کردن و یا برداشتن لابروم
  • ترمیم و اصلاح رباط‌های آسیب‌دیده
  • برداشتن غضروف‌های شل‌شده و بافت‌های ملتهب داخلی
  • انجام عمل ترمیمی شانه برای رفع عارضه دررفتگی‌های مکرر شانه شخص

فرایند عمل جراحی آرتروسکوپی

در مرحله اول باید برنامه‌ریزی صحیح انجام شود تا روند درمان به‌خوبی پیش رود. با مراجعه به دکتر فرشید راعی متخصص آرتروسکوپی در تهران و جلسه مشاوره با وی از مشکلات و بیماری‌های خاصی که دارید مطلع شوید و برای درمان آن اقدام کنید.

بعد از این مرحله پزشک برای شما آزمایش‌هایی چون آزمایش خون، الکتروکاردیوگرام و یا همان عکسبرداری از سینه با اشعه ایکس را تجویز خواهد کرد.  انجام این آزمایشات قبل از عمل ضروری است.

انجام عمل آرتروسکوپی شانه با داروهای بلوک عصبی انجام می‌شود و دست و شانه فرد را بی‌حس خواهد نمود. این داروها به منطقه پایین گردن و یا بالای شانه‌ها تزریق می‌شود. این نقطه‌ها محل عبور اعصاب کنترل‌کننده شانه است. داروهای بی‌حسی در حین انجام عمل و هم در ساعات پس از عمل می‌تواند درد بیمار را تسکین دهد و آن را بهتر کنترل کند.

آماده‌سازی بیمار و تثبیت موقعیت

بعد از انتقال بیمار به اتاق عمل لازم است که شخص در موقعیت مناسب برای انجام بهتر عمل آرتروسکوپی تثبیت شود تا پزشک با تسلط بهتر بتواند عملی موفق را به‌انجام برساند. با دید بهتر نسبت به مفصل شانه و موقعیت قرارگیری پزشک معالج، عمل به بهترین نحو انجام خواهد شد.

معمولاً دو حالت و موقعیت در انجام این عمل استفاده می‌شود:

  • حالت صندلی ساحلی:

    در این وضعیت بیمار حالتی نشسته دارد و به پشت تکیه داده است. بنا بر تشخیص پزشک و موقعیت محل عمل این حالت توصیه خواهد شد.

  • حالت خوابیدن به پهلو: 

بیمار به پهلو می‌خوابد و قسمت مورد نظر در معرض و دسترس پزشک قرار خواهد گرفت. 

هر کدام از این موقعیت‌ها مزیت‌های خود را دارند که با توجه به نظر پزشک و نوع منطقه عمل آرتروسکوپی پیشنهاد می‌شود.

 روند عمل آرتروسکوپی شانه

جهت بهتر دیده‌شدن ساختار و اعضای درون شانه، مایعی درون بخش مورد نظر تزریق می‌گردد که باعث باد‌شدن آن می‌شود. در این حالت به‌خوبی مناطق مورد نظر توسط دوربین دیده خواهد شد و عمل به بهترین نحو پیش خواهد رفت. بعد از این مرحله پزشک تا تعیین منطقه درست‌، شکافی را به اندازه شکاف دکمه پیراهن در قسمت شانه فرد ایجاد می‌کند تا آرتروسکوپ را به درون بدن هدایت کند. برای دید بهتر و جلوگیری از خون‌ریزی مایعی در آرتروسکوپ تولید و جریان پیدا می‌کند. با دیدن تصاویر مناطق آسیب‌دیده روی مانیتور‌، دکتر به‌درستی وضعیت مورد نظر برای عمل را شناسایی خواهد کرد.

بعد از تشخیص دقیق مشکل و ناحیه مورد نظر، ابزار دیگری نیز توسط سوراخ‌های جدید ایجاد شده وارد بدن بیمار می‌گردد. این ابزارها جهت رفع مشکل و انجام عمل هستند. این ابزارها برای تراش‌دادن، ایجاد برش، گرفتن، بخیه‌زدن و ایجاد گره استفاده می‌شوند که همگی این مراحل در داخل بافت با این وسایل انجام می‌شود. ابزار‌هایی هم وجود دارند که بخیه را بر روی استخوان ثابت نگه می‌دارند. بعد از شناسایی و انجام عمل مورد نظر، ابزار‌ها از بدن بیمار خارج شده و دوران پس از عمل جراحی آرتروسکوپی آغاز می‌گردد.

مرحله مراقبت‌های بعد از عمل آرتروسکوپی

بعد از اتمام عمل بیمار به مدت یک الی دو ساعت را در اتاق ریکاوری می‌ماند و پس از بررسی‌های لازم و عدم وجود مشکل خاص می‌تواند به منزل مراجعه کند.

در صورت نیاز، مسکن تجویز و تزریق خواهد شد. بهتر است حتماً شخصی دیگر همراه بیمار باشد و تا یک روز بعد از عمل به او کمک کند.

روند بهبودی کامل ممکن است تا هفته‌ها به طول  بینجامد.  تا یک هفته از داروهای مسکن استفاده می‌شود و کم کم با بهبود و ترمیم زخم‌ها، از شدت درد کاسته خواهد شد. البته بسته به نوع و سنگینی عمل ممکن است استفاده از داروهای مسکن تا هفته‌ها ادامه پیدا کند تا احساس درد کمتر شده و بهبودی روند طبیعی خود را طی کند.

استفاده از یخ:

گذاشتن یخ در محل درد می‌تواند از شدت ورم و درد بکاهد.

حالت نیمه خوابیده:

در بسیاری از موارد استراحت و خوابیدن به پشت ممکن است برای افراد آزار‌دهنده باشد. خیلی از افراد در حالت نیمه‌خوابیده و خمیده احساس راحتی بیشتری خواهند داشت؛ زیرا فشار بر روی شانه‌ها کاهش می‌یابد.

ماساژ دادن:

 در چند روز اول به‌راحتی زخم‌ها و پانسمان‌ها تعویض می‌گردد. در صورت استفاده از حمام دقت کنید که زخم‌ها خیس نگردد و نیز از ماساژ‌دادن مناطق عمل شده پرهیز نمایید.

استفاده از اسلینگ:

 ‌جهت محافظت بهتر از شانه از اسلینگ استفاده می‌شود تا حرکت‌ها را محدود کرده و آسیب و شوک کمتری به منطقه عمل‌شده وارد شود. مدت زمان استفاده از اسلینگ توسط پزشک معالج تعیین می‌گردد.

توانبخشی بعد از عمل آرتروسکوپی

برنامه ورزشی و توانبخشی بعد از عمل آرتروسکوپی

با تجویز و تشخیص پزشک برنامه‌های ورزشی و بازتوانی بعد از عمل آرتروسکوپی می‌تواند شانه و دست‌های شما را به شرایط مطلوب برساند و بسته به نوع عملی که انجام داده‌اید شدت و نوع این حرکات متفاوت خواهد بود.

در بیشتر موارد استفاده از فیزیوتراپیست و حرکات ورزشی همزمان توصیه می‌شود.

برای به‌دست‌آمدن نتایج بهتر باید حرکات ورزشی و بازتوانی را با دقت و تلاش انجام داد.

عوارض آرتروسکوپی

در بسیاری از موارد این عمل عوارض خاص و مشکل‌ساز از خود نشان نخواهد داد. در هر حال ممکن است عوارض کوچک و جزئی به‌وجود آید که اجتناب‌ناپذیر است و با نظارت پزشک و مشاوره با وی به‌راحتی برطرف می‌شود.

زمان بهبودی بعد از عمل آرتروسکوپی

مدت زمان بهبودی کامل در افراد مختلف با توجه به شرایط بدنی و نوع عمل آرتروسکوپی متفاوت است. همکاری شما در دوران توانبخشی می‌تواند نقش مهم و حیاتی در طی‌کردن این دوران داشته باشد.

شما می‌توانید چند روز بعد از عمل آرتروسکوپی فعالیت‌های روزمره را آغاز کنید، اما باید دقت کنید و دوران بازپروری را با توجه به توصیه‌های پزشک خود به‌درستی پشت‌سر بگذارید تا این روند درمانی تکمیل گردد. روند بهبودی کامل ممکن است تا چندین ماه به طول  بینجامد.

با مراجعه به دکتر راعی متخصص ارتوپد در تهران عمل آرتروسکوپی را به بهترین نحو ممکن پشت‌سر بگذارید و سلامت خود را دوباره به‌دست آورید. ما در کنار شما هستیم تا سلامتی را دوباره تجربه کنید

مطالب مرتبط
دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *