دکتر فرشید راعی
Search
Close this search box.
دلایل رایج دررفتگی مکرر شانه

دلایل رایج دررفتگی مکرر شانه

دلایل رایج دررفتگی مکرر شانه

دلایل رایج دررفتگی مکرر شانه

زمانی که بیش از یک بار شانه در برود با نام دررفتگی مکرر شانه شناخته می‌شود. این عارضه بیشتر در افراد جوان به‌وجود می‌آید، ولی احتمال وقوع آن در سنین کم یا سنین بالا هم وجود دارد. به این عارضه به غلط دررفتگی کتف نیز می‌گویند که اصطلاحی اشتباه است.

علائم دررفتگی شانه

دررفتگی در بیشتر موارد با درد شدید و ناگهانی همراه است که بیشتر پس از به‌وجود‌آمدن حادثه، ضربه و سقوط ایجاد می‌شود. در این هنگام شخص با واکنشی طبیعی و غریزی دست آسیب‌دیده را با دست دیگر گرفته و در مقابل بدن قرار می‌دهد. در هنگام حرکت دست و بازو درد شدیدی نمایان می‌گردد. پس از جاانداختن شانه، فرد احساس می‌کند شانه او هنوز ناپایدار است و احساس دررفتن آن در فرد ایجاد می‌شود.

مهمترین علل دررفتگی مکرر شانه

دررفتگی مکرر شانه دلایل متعددی دارد. در اینجا به شایع‌ترین علل اشاره می‌شود:

-هر زمان که اولین دررفتگی در شانه رخ دهد اگر سن فرد کمتر باشد احتمال دررفتگی در دفعات بعدی افزایش می‌یابد. اگر شخصی در سن ۲۰ سالگی دچار دررفتگی شانه شود به احتمال ۹۰ درصد مجدد به این عارضه دچار می‌گردد.

-اگر پس از بروز دررفتگی در اولین بار شانه جا انداخته شود، اما بی‌حرکتی و استفاده از گردن‌آویز انجام نپذیرد، احتمال دررفتگی در دفعات بعد افزایش پیدا می‌کند.

-اگر دررفتگی شانه در دفعات اول توسط شکسته‌بند محلی یا مربی ورزش در باشگاه بدون داروهای بیهوشی جا انداخته شده باشد، احتمال تکرار دررفتگی در دفعات بعدی زیاد است. اگر این کار به‌صورت درست و اصولی توسط پزشک انجام نگیرد احتمال دررفتگی مکرر شانه بیشتر می‌گردد و نیز ممکن است به عناصر اصلی و مهمشانه آسیب جدی وارد کند.

 اگر فرد جزو افرادی باشد که مبتلا به شلی رباط‌های بدن هستند، احتمال دررفتگی مکرر شانه افزایش خواهد یافت. بدن این افراد انعطاف‌پذیری بیشتری داشته و به‌عنوان مثال انگشتان یا آرنج توانایی خم‌شدن به سمت عقب را بیشتر از دیگر افراد دارد. این انعطاف‌پذیری سبب می‌گردد که در ورزش‌هایی مثل ژیمناستیک این افراد موفق‌تر شوند، اما این‌گونه اشخاص مستعد آسیب‌پذیری در ناحیه شانه هستند و احتمال دررفتگی مکرر شانه در آن‌ها افزایش پیدا می‌کند. این افراد اگر ورزش‌های سنگین که دامنه حرکت در بالای سر دارد انجام دهند احتمال وقوع این اتفاق در آن‌ها افزایش می‌یابد. ورزش‌هایی مانند والیبال‌، پرس سینه، شنا و….

انواع دررفتگی مکرر شانه

انواع دررفتگی مکرر شانه

دررفتگی مکرر شانه بر اساس مسیری که بخش کروی استخوان در ارتباط با حفره دچار کشش و جابه‌جایی می‌شود، مورد دسته‌بندی قرار می‌گیرد:

-دررفتگی شانه یک‌سویه:

دررفتگی بیشتر به دلیل ایجاد ضربه شدید حاصل می‌شود و دررفتگی از یک جهت به‌وقوع می‌پیوندد.

-دررفتگی شانه پیشین:

در قسمت جلویی حفره به‌وقوع می‌پیوندد. این نوع از دررفتگی شانه نسبت به دیگر موارد شایع‌تر است.

-دررفتگی شانه پسین:

این نوع دررفتگی شانه در بخش ناحیه پشتی حفره ایجاد می‌شود.

-دررفتگی شانه تحتانی:

دررفتگی در ناحیه زیر این حفره اتفاق می‌افتد.

-دررفتگی شانه چندسویه:

این نوع دررفتگی شانه ذاتاً به‌صورت غیر‌ضربه‌ای می‌باشد و در افرادی به‌وقوع می‌پیوندد که به‌صورت ارثی و مادرزادی دچار شلی مفاصل هستند. این دررفتگی مکرر شانه به دلیل ناپایداری مفاصل به‌صورت مکرر تکرار می‌شود.

درمان دررفتگی مکرر شانه بدون جراحی

درمان دررفتگی مکرر شانه بدون انجام عمل جراحی به‌صورت اصلاح نحوه حرکت و فیزیوتراپی انجام می‌شود. در اصلاح نحوه حرکت و فعالیت لازم است که فرد تغییراتی را در سبک زندگی و نوع فعالیت‌های روزانه ایجاد کند تا مجدد به این مشکل دچار نشود. استفاده از داروهای غیراستروئیدی مانند آسپرین و ایبوپروفن می‌تواند در کاهش التهاب و درد مؤثر باشد.

 از روش‌های دیگر درمان غیرجراحی دررفتگی مکرر شانه فیزیوتراپی است. در این عمل با تقویت عضلات شانه و کنترل مفید و مؤثر آن‌ها، می‌توان مقدار پایداری و ثبات را در این ناحیه افزایش داد و مانع دررفتن مکرر این مفاصل شد. با نظر پزشک متخصص فیزیوتراپی می‌توان یک برنامه مدون و خانگی را انجام داده و نتایج مقبولی کسب کرد. 

علاوه بر موارد گفته‌شده انجام موارد زیر نیز می‌تواند به روند درمان این عارضه کمک کند:

 ماساژ بافت نرم این ناحیه می‌تواند به درمان این مشکل کمک کند. با استفاده از چسب محافظ شانه می‌توان تا حدودی این مشکل را تحت کنترل درآورد. سوزن‌زدن خشک و درمان با سرما و گرما نیز روش‌های کمکی می‌تواند باشد. 

در حال حاضر برای درمان قطعی این مشکل عمل جراحی از گزینه‌های مناسب به‌شمار می‌رود. میزان موفقیت این عمل به‌صورت جراحی، ۹۰ الی ۹۷ درصد گزارش شده است. عمل جراحی دررفتگی مکرر شانه به دو صورت عمل جراحی باز و عمل جراحی آرتروسکوپی شانه انجام می‌شود.

روش آرتروسکوپی در سال‌های گذشته پیشرفت‌های زیادی کرده و از عمل‌های مطمئن، ساده و کم‌عوارض است. در واقع، در این عمل بافت‌های بدن شکافته نمی‌شود و تنها با ایجاد سوراخ‌های کوچک‌، دستگاه‌های مینیاتوری وارد بخش آسیب‌دیده شده و پزشک در زمان دیدن تصاویر داخل بخش آسیب‌دیده، به‌خوبی ضایعه موجود را برطرف می‌کند. این نوع از عمل نیاز به بیهوشی عمومی نداشته و دوران نقاهت کمتر و ساده‌تری خواهد داشت. 

نتیجه‌گیری

در حال حاضر، بهترین نوع عمل دررفتگی مکرر شانه استفاده از روش آرتروسکوپی است. 

برای انجام این عمل به بهترین نحو لازم است به بهترین پزشک جراح آرتروسکوپی مراجعه کنید تا عملی باکیفیت را جهت بهبود و سلامتی تجربه کنید. با مراجعه به دکتر فرشید راعی متخصص آرتروسکوپی در تهران بهترین خدمات درمانی در این زمینه را دریافت نمایید.

مطالب مرتبط
دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *