دکتر فرشید راعی
Search
Close this search box.
عمل آرتروسکوپی لگن چیست؟

عمل آرتروسکوپی لگن چیست؟

عمل آرتروسکوپی لگن چیست؟

عمل آرتروسکوپی لگن چیست؟

گاهی مفصل لگن دچار مشکل و عارضه‌ای می‌شود که برای بهبود و درمان نیاز به جراحی دارد. در این مقاله نکات مهمی که مختص به عمل آرتروسکوپی لگن است ذکرشده است. پیشنهاد می‌شود برای کسب اطلاعات بیشتر به خواندن آن ادامه دهید.

عمل آرتروسکوپی لگن، نوعی عمل جراحی است که به درمان ناراحتی‌ها و آسیب‌های مفصل لگن کمک می‌کند. با توجه به کم تهاجمی بودن آرتروسکوپی لگن، پزشک امکان این را دارد با برشی کوچک‌تر جراحی را انجام دهد.

چگونگی انجام عمل آرتروسکوپی لگن

بیمار در اتاق عمل، تحت بیهوشی قرار می‌گیرد و موقعیت بدنش تنظیم می‌شود. سپس مفصل ران مقداری کشیده می‌شود تا هنگام واردکردن ابراز جراحی به درون آن، آسیبی به غضروف‌ها نرسد. در عمل آرتروسکوپی لگن، به دلیل نازک بودن آرتروسکوپ و ابزار جراحی، جراح می‌تواند با ایجاد برش‌های کوچک داخل مفصل لگن را مشاهده کند.

آرتروسکوپ

آرتروسکوپ یک وسیله‌ی جراحی است که دوربینی در سر آن قرار دارد و جراح از آن برای دیدن داخل مفصل، جهت تشخیص و درمان آسیب و اختلال پیش‌آمده در مفصل استفاده می‌کند. در عمل آرتروسکوپی لگن، دوربین آرتروسکوپ به مفصل لگن وارد می‌شود. تصاویر گرفته‌شده توسط دوربین به یک مانیتور ارسال می‌گردد و جراح از طریق تصاویر دریافتی به شناسایی آسیب ایجادشده در مفصل و ترمیم آن می‌پردازد.

دلایل و موقعیت‌های مناسب برای انجام این عمل

اگر شرایط شما به‌گونه‌ای باشد که درمان‌های بدون جراحی مانند استراحت، فیزیوتراپی، دارودرمانی، تزریق و… در درمان بیماری دردناک شما پاسخگو نباشد پزشک عمل آرتروسکوپی لگن را توصیه می‌کند. آسیب واردشده به لابروم، غضروف و بافت‌های نرمی که در اطراف مفصل قرار دارند منجر به ایجاد علائم دردناکی می‌شود که عمل آرتروسکوپی لگن می‌تواند آن را کاهش داده و تسکین ببخشد.

ممکن است این آسیب در شرایط مختلفی همچون موارد زیر به وجود بیاید که می‌توان گفت عمل آرتروسکوپی لگن در درمان آسیب‌ها و عارضه‌های زیر نتیجه‌بخش بوده است:

پارگی لابروم

لابروم بافت ضخیمی است که کاسه‌ی مفصل ران را پوشانده است و نقش محافظت از مفصل لگن را دارد. پارگی لابروم موجب گیر افتادن تکه‌هایی از آن بین مفاصل و ایجاد درد می‌شود. معمولاً افرادی که به‌این‌علت دچار پارگی لابروم می‌شوند برای اینکه درمانشان به‌طور کامل صورت بگیرد تحت عمل آرتروسکوپی لگن قرار می‌گیرند تا مشکل اصلی برطرف و درمان شود.

سینوویت

سینوویت دردی در ناحیه لگن است که ممکن است با التهاب پوشش مفصل ران همراه باشد و انجام عمل آرتروسکوپی لگن قادر به رفع آن است. در ابتدا لازم است علت اصلی سینوویت شناسایی شود، زیرا در صورتی که علت تشخیص داده نشود عارضه برمی‌گردد.

قفل شدن مفصل لگن

گیر افتادگی یا قفل شدن مفصل لگن زمانی اتفاق می‌افتد که فرد هنگام راه رفتن و تکان دادن مفصل احساس درد کند. دلیل این عارضه، فشار آوردن استخوان ران به لبه‌ی کاسه‌ی مفصل است که با انجام عمل آرتروسکوپی لگن رفع می‌شود. روش درمان به این صورت است که بخشی از استخوان‌های لگن یا ران برداشته می‌شوند و بعد از ترمیم شدن لابروم، دوباره در جای خود قرار می‌گیرند.

شکستگی مفصل لگن

اجسام شناور درون مفصل

به تکه‌های شکسته و رها شده استخوان یا غضروف‌ در داخل مفصل گفته می‌شود. این تکه‌ها در هنگامی که فرد در حال تحرک است ممکن است در قسمت‌هایی از مفصل گیر افتاده و موجب ایجاد درد شدید در مفصل و یا قفل شدن آن شود. این تکه‌های شناور را هم می‌توان با انجام عمل آرتروسکوپی لگن از بین برد.

سندرم مفصل ران صدا‌دار

این عارضه، هنگامی‌که فرد راه می‌رود خود را بروز می‌دهد و با حرکت دادن مفصل صدا‌های غیرطبیعی به گوش می‌رسد. معمولاً علتی که باعث ایجاد این عارضه می‌شود درگیر شدن تاندون‌ها و بافت‌های نرم روی استخوان است. با برداشتن این تاندون و بافت نرم درگیر شده توسط عمل آرتروسکوپی لگن، این عارضه بهبود پیدا می‌کند.

آسیب رساندن به غضروف‌ها

می‌توان گفت آرتروز، بیماری است که باعث ساییده شدن و آسیب رساندن به غضروف موجود روی سر استخوان و یا کاسه‌ی مفصل لگن می‌شود. روش خرد کردن یکی از راهکار‌های مؤثر موجود برای توقف یا کند کردن بیماری آرتروز می‌باشد.

درروش خرد کردن، با ایجاد سوراخ‌های کوچک روی استخوان از غضروف‌ها محافظت می‌شود. این کار باعث خونریزی کردن استخوان و درنهایت تحریک بهبودی بدن می‌شود. پزشک این روش را بسته به شرایط شما پیشنهاد می‌کند.

مزایای انجام عمل آرتروسکوپی لگن

عمل آرتروسکوپی لگن نسبت به جراحی‌های باز دارای مزایای بیشتری است:

  • بریدگی‌های کوچک‌تر و به‌جای ماندن زخم‌های کوچک‌تر
  • درد‌ کمتر
  • کاهش‌ خطر عفونت
  • مدت‌زمان بستری کوتاه‌تر
  • بهبود سریع‌تر

معایب انجام عمل آرتروسکوپی لگن

به‌طورکلی عمل آرتروسکوپی لگن دارای عوارض اندکی است و کم‌خطر می‌باشد. عوارضی که ممکن است در شرایط خاص ایجاد شود:

  • مشکل ورم که در مدت کوتاهی و معمولاً در عرض یک هفته رفع می‌شود. این مشکل، اتفاقی شایع است.
  • ممکن است به دلیل استفاده از ابزار‌های جراحی به غضروف‌های مفصلی آسیب برسد. این خطر در آرتروسکوپی مفصل ران به علت سفت بودن مفصل و مشکل بودن دسترسی‌ به آن نسبت به مفاصل دیگر شدیدتر است.
  • به وجود آمدن آسیب‌های عصبی به دلیل کشیده شدن مفصل در طول عمل، یکی دیگر از عوارض عمل آرتروسکوپی لگن است که این آسیب‌ها دائمی نخواهد بود.

برنامه‌ریزی برای عمل جراحی آرتروسکوپی لگن

نکاتی که لازم است برای عمل آرتروسکوپی لگن بدانید:

  • ارزشیابی‌ها و آزمایش‌های قبل از جراحی
  • ممکن است جراح توصیه کند که قبل از جراحی، به پزشک اولیه خود مراجع کنید و ازنظر سلامت عمومی ارزیابی شوید.
  • دستورالعمل پذیرش

اگر به‌طورکلی شرایط مناسبی داشته باشید، به‌احتمال‌زیاد عمل آرتروسکوپی لگن ‌شما به‌صورت سرپایی انجام می‌شود. در صورت مصرف دارو یا مکمل حتماً به پزشک خود اطلاع دهید و از دستورالعمل‌های مربوط به قبل از جراحی برای نخوردن و ننوشیدن چیزی پیروی کنید.

دوره نقاهت پس از عمل آرتروسکوپی لگن

دوره نقاهت پس از عمل بستگی به شرایط شما دارد، اکثر بیماران پس از مرخص شدن تأثیر عمل را معمولاً در همان روز یا روز بعد مشاهده خواهند کرد. ممکن است بعد از عمل احساس درد خفیفی داشته باشید که بعد از مدت کوتاهی‌ از بین می‌رود یا امکان دارد تا ۳ _ ۴ ماه ادامه داشته باشد. معمولاً بعد از سپری شدن دو هفته بیمار می‌تواند عصای خود را کنار بگذارد و شروع به راه رفتن کند. ورزشکاران نیز می‌توانند بعد از گذشت سه ماه، تمرینات ورزشی خود را انجام دهند. ممکن است سه تا شش ماه در هنگام تمرینات مقداری درد را احساس کنید که این مورد طبیعی است. در اکثر موارد احتیاجی به انجام فیزیوتراپی نیست. ممکن است در بعضی مواقع بیمار در زانوی خود احساس درد داشته باشد که این درد به دلیل کشیده شدن مفصل در حین عمل آرتروسکوپی لگن بوده و به‌تدریج رفع می‌شود بنابراین جای نگرانی وجود ندارد.

مراقبت‌های پس از عمل آرتروسکوپی لگن

بیمار موظف است به مدت چند هفته، توصیه‌های جراح را رعایت کند تا مدت دوران نقاهت کاهش یابد و از عوارض احتمالی بعد از عمل پیشگیری کند. نکاتی که باید رعایت شود:

  • تغذیه سالم و مناسب

  • پرهیز از مصرف دخانیات

  • بلند نکردن اجسام سنگین

  • انجام تمرینات ورزشی مناسب

  • مصرف صحیح دارو‌ها

  • استفاده از عصا و انجام فیزیوتراپی در صورت توصیه شدن از سوی پزشک

برای انجام عمل آرتروسکوپی لگن، حتماً یک جراح متخصص که دارای مهارت بالایی در این زمینه است را انتخاب کنید، و با پزشک خود در این زمینه مشورت کنید تا با آمادگی کامل و اطمینان خاطر بتوانید به این موضوع رسیدگی کنید.

مطالب مرتبط
دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *