درد سیاتیک چیست و چه علائمی دارد؟
سیاتیک یکی از عارضههای نسبتاً نادری است که معمولاً افراد بالای پنجاه سال آن را تجربه میکنند. همانطور که میدانید نخاع از داخل ستون فقرات ما میگذرد و اعصاب زیادی به آن وصل هستند. یکی از این اعصاب سیاتیک نام دارد. سیاتیک بزرگترین عصب در بدن بوده که از قسمت کمر تا ناحیه ران امتداد مییابد. این عصب، پا و کمر را پشتیبانی میکند تا ما بتوانیم راه برویم و حرکت کنیم. حال این عصب به علتهای مختلف دچار التهاب شده و درد ایجاد میکند. درد ناشی از سیاتیک میتواند بسیار آزاردهنده باشد و افراد را از انجام سادهترین فعالیتهای روزمره نیز بازدارد. علت بروز درد سیاتیک در هر فردی متفاوت خواهد بود. در درجه اول بیرونزدگی دیسک کمر میتواند موجب بروز این عارضه شود. اما گاهی نیز تنگ بودن کانال نخاعی موجب بروز درد در ناحیه سیاتیک میشود.
چون اگر کانال نخاعی تنگ باشد، به عصب سیاتیک نیز فشار وارد میشود. گاهی نیز ضربدیدگی ناحیه کمر یا ران میتواند موجب ایجاد فشار بر روی سیاتیک و بروز درد شود. حال درمان سیاتیک چگونه است؟ برای درمان این عارضه روشهای مختلفی وجود دارد. طول درمان سیاتیک میتواند مابین شش ماه الی دو سال باشد. گاهی نیز ممکن است روند درمان کمی طولانیتر شود.
درمان درد سیاتیک در خانه نیز با انجام برخی روشها امکانپذیر خواهد بود؛ اما برای درمان این عارضه قطعیترین روش جراحی خواهد بود. این جراحی بهمنظور رفع بیرونزدگی دیسک کمر، گشاد کردن کانال نخاعی صورت میپذیرد. درد سیاتیک با علائم فراوانی نیز همراه است. سیاتیک میتواند با علائم مختلفی مثل بیحسی، کاهش دامنه حرکتی پاها همراه باشد. سیاتیک میتواند مشکلات زیادی ایجاد کند؛ به همین علت باید افراد سریعاً برای درمان آن اقدام نمایند.
ترفندهای عالی برای کاهش و بهبود درد سیاتیک
این صحیح است که بهترین روش درمان سیاتیک جراحی میباشد. اما این عمل تهاجمی بوده و بعد از انجام آن نیاز به گذراندن دوره نقاهت خواهد بود. به همین علت برای همه افراد مناسب نخواهد بود. اما جای نگرانی نیست! برخی ترفندها نیز وجود دارند که با انجام آنها، میتوانید درد ناشی از این عارضه را تا حد زیادی درمان کنید. در زیر این ترفندها را نامبردهایم:
ورزش و فیزیوتراپی
ورزش برای درمان سیاتیک بسیار مفید خواهد بود. اما بهتر است ابتدا به فیزیوتراپ مراجعه نموده و اجازه دهید که تراپیست برای شما حرکات ورزشی مناسب را تعیین کند. سپس این حرکات ورزشی را هرروز و به میزان تعیینشده توسط تراپیست انجام دهید.
گرما و سرما درمانی
استفاده از کمپرس یخ نیز میتواند در کاهش درد سیاتیک بسیار مؤثر باشد. کمپرس یخ را به مدت بیست دقیقه بر روی ناحیه سیاتیک قرار دهید. این کار باید سه بار در روز انجام شود. سرما درمانی میتواند در کاهش التهاب عصب سیاتیک بسیار مؤثر باشد. اگر از این روش نتیجه مطلوبی کسب شود، میتوانید از روش گرما درمانی نیز استفاده نمایید. یعنی بهجای کمپرس یخ از کیسه آب گرم برای کاهش درد سیاتیک استفاده کنید.
ماساژ درمانی
ماساژ نیز یکی از بهترین روشهایی است که معمولاً تأثیر زیادی در رفع درد ناحیه سیاتیک خواهد داشت. این کار جریان خون در ناحیه پا و کمر را افزایش میدهد و موجب رفع التهاب سیاتیک کمر میشود. ماساژ دادن ناحیه سیاتیک میبایست با استفاده از برخی روغنهای مفید انجام گیرد.
مصرف مواد غذایی مفید
اگر درد سیاتیک به خاطر دیسک کمر نباشد و علت دیگری داشته باشد، با مصرف برخی مواد غذایی مفید نیز میتوانید آن را تا حدودی درمان کنید. چون این مواد غذایی کاملاً ضدالتهاب میباشند. اگر دچار این عارضه شدید، سعی کنید از مواد غذایی خاصی مثل اسفناج، چای سبز، ماهی سالمون، گوجه بیشتر استفاده کنید.
استفاده از کمربندهای طبی
برای بهبود درد سیاتیک میتوانید از کمربندهای طبی نیز استفاده کنید. کمربندهای طبی از ستون فقرات و عضلات کمر پشتیبانی میکنند و حرکت آنها را محدود میکنند. بهاینترتیب فشاری به عضلات کمر و قسمت سیاتیک وارد نخواهد شد و درد زودتر بهبود مییابد. البته نباید از این کمربندها در هرروز هفته استفاده شود. چون ممکن است باعث تنبلی عضلات این ناحیه شود.
فعال بودن
برخی از افراد تصور میکنند که اگر خود را در استراحت مطلق قرار دهند، عارضه سیاتیک زودتر درمان میشود. اما این تصور کاملاً اشتباه است و استراحت بیشازحد نیز میتواند درمان این بیماری را به تعویق بیندازد. پس سعی کنید همواره فعال باشید و حداقل فعالیتهای روزمره خود را انجام دهید. البته در صورت ابتلا به این عارضه از انجام فعالیتهای سنگین خودداری نمایید.
آیا پیادهروی برای سیاتیک مفید است؟
برخی از افراد بر این باورند که انجام برخی فعالیتها مثل پیادهروی میتواند برای درد سیاتیک مضر باشد. چون در این حالت بدن باید فعالیت داشته باشد و ممکن است به عصب سیاتیک بیشتر فشار وارد شود. اما این باور کاملاً اشتباه است. پیاده روی یکی از مفیدترین ورزشها برای درمان عارضه سیاتیک بهحساب میآید.
وقتی در حال پیاده روی هستید، جریان خون حاوی اکسیژن در ناحیه کمر و ران افزایش مییابد؛ درنتیجه عصب سیاتیک سریعتر بهبود مییابد. به همین علت اگر شما نیز دچار درد سیاتیک شدهاید، بهتر است در طول روز حداقل نیم ساعت پیادهروی داشته باشید.
دکتر فرشید راعی بهترین متخصص ارتوپد در تهران بوده و میتواند به شما برای درمان سیاتیک کمک نماید.