دکتر فرشید راعی
Search
Close this search box.
100 درصد اطلاعات راجع‌به کیست مچ دست

۱۰۰ درصد اطلاعات راجع‌به کیست مچ دست

100 درصد اطلاعات راجع‌به کیست مچ دست

آیا چیزی راجع‌به کیست مچ دست می‌دانید؟ آیا درباره علائم این بیماری، روش‌های درمان و یا نحوه تشخیص کیست مچ دست چیزی می‌دانید؟ اگر در این باره سوال دارید در ادامه این مقاله همراه ما باشید تا به تمامی سوالات شما در این باره پاسخ دهیم.

 

کیست مچ دست چیست؟

کیست مچ دست که به‌صورت علمی به آن گانگلیون نیز می‌گویند، یک توده یا تومور گرد یا بیضی‌شکل پر از مایع است که در امتداد تاندون و مفصل مچ دست مشاهده می‌شود. البته ممکن است این کیست علاوه‌بر دست بر روی پا نیز ایجاد شود. این بیماری در کنار مشکلاتی چون تنگی کانال مچ دست، یکی از شایع‌ترین مشکلات است.

به زبان ساده‌تر کیست مچ دست شبیه بادکنک‌هایی هستند که از یک ژل یا مایع شفاف پر شده‌اند و به یک ساقه اتصال دارند.کیست مچ دست می‌تواند در ظاهر دیده شود و یا اینکه تنها با درد همراه باشد.

 

علت ایجاد کیست مچ دست چیست؟

کیست مچ دست معمولا به علت ضربه، فشار و استفاده بیش از حد از مچ دست رخ می‌دهد. تحمیل فشار بر مچ دست باعث ایجاد این عارضه می‌شود. بدین صورت که تغیرات مکانیکی و فشار وارده بر مفاصل و تاندون باعث تجمع مایع سینوویال در میان مفاصل می‌شود. البته این‌ها نمی‌توانند تمامی دلایل مربوط به کیست مچ دست باشد. در حالت کلی می‌توان گفت دلیل کیست مچ دست مشخص نیست.

 

 

علائم و مشخصه‌های کیست مچ دست:

اگر کیست مچ دست مشخص باشد به‌صورت یک توده قابل مشاهده بر روی مچ دست دیده می‌شود که عموما مانند یک حباب شفاف است که ظاهری بیضی مانند با قطر حداکثر ۵/۲ سانتی‌متر دارد.این گونه کیست مچ دست مشخص می‌شود. اما همانطور که پیش از این در این مقاله اشاره شد کیست مچ دست همواره دیده نمی شود، اگر کیست مچ دست در ظاهر دیده نشود، ممکن است باعث بروز درد شود. حس سوزن سوزن شدن دست را داشته باشید و یا بی‌حسی و کاهش محدوده حرکت مچ دست را شاهد باشید. اگر شما هر یک از علائم زیر را دارا بودید می‌توانید به پزشک ارتوپد مراجعه کنید تا وجود کیست مچ دست را بررسی کند.

پزشکان می‌توانند به کمک روش‌هایی وجود یا عدم وجود کیست مچ دست را تشخیص دهند از این روش‌ها می‌توان به معاینه فیزیکی، نمونه‌برداری از مایع کیست مچ دست، سی تی اسکن و یا روش ام آر ای  برای معاینه مچ دست درصورتی که کیست نمود و علائم ظاهری نداشته باشد بهره ببرند.

 

چگونه می‌توان از بروز کیست مچ دست جلوگیری کرد؟

متأسفانه هیچ روشی برای جلوگیری از این بیماری وجود ندارد، افرادی که مستعد داشتن کیست مچ دست هستند، ممکن است حتی پس از عمل جراحی نیز دچار این عارضه شوند.

 افرادی که مستعد این بیماری هستند می‌توانند با استفاده از مچ بند و عدم ایجاد فشار بر مچ دست و مفاصل دست سعی کنند از این بیماری جلوگیری کنند.

 

درمان کیست مچ دست

اگر با این مشکل مواجه شدید ممکن است این سوالات برای شما پیش بیاید که آیا کیست مچ دست درمان دارد یا خیر؟آیا برای درمان آن باید حتما به پزشک مراجعه کرد؟ یا اینکه بصورت خانگی و بدون مراجعه به پزشک نیز قابل درمان است. خوشبختانه باید بگوییم که کیست مچ دست در اغلب اوقات نیاز به درمان خاصی ندارد و صرفا با مراقبت بهتر می‌شود. در واقع می‌توان گفت که ۸۵ درصد مواقع به کمک موارد زیر این مشکل را بهبود ببخشید:

  • استفاده از مسکن‌ها مانند استامینوفن ، ایبوپروفن و یا ناپروکسن می‌تواند در کاهش درد کمک کننده باشد.
  • استفاده از کمپرس گرم برای گردش هرچه بهتر خون و تخلیه شدن مایع دست
  • استفاده از مچ بند جهت بی‌حرکت نگه داشتن مچ دست
  • از مچ دست خود کمتر استفاده کنید تا فشارهای بر روی آن به حداقل برسد.

درباره درمان خانگی کیست مچ دست دو مورد زیر را حتما توجه کنید. هرگز کیست را با سوزن نترکانید و سعی نکنید به آن‌ها ضربه بزنید. اگر این کار را بکنید قطعا کیست مچ دست شما دچار عفونت می‌شود، بنابراین از انجام این کار پرهیز کنید.

درصورتی که درمان‌های خانگی جوابگو نبود و یا کیست مچ دست حرکت مچ دست شما را محدود کرد، حتما به پزشک مراجعه کنید. در این صورت پزشک ممکن است اقدام به تخلیه کیست مچ دست شما بکند. در این روش پزشک با روش مخصوص و یک سرنگ مخصوص مایع موجود در کیست دست را خارج می‌کند.

در عموم بیماران بیماری تا این اندازه شدت پیدا نمی کند، اما در برخی از بیماران حتی تخلیه کیست مچ دست نیز جوابگو نیست و نیاز به جراحی وجود دارد. در ادامه مقاله سعی کردیم راجع به عمل جراحی کیست مچ دست و عوارض آن می پردازیم.

 

عمل جراحی کیست مچ دست

فقط در صورتی کیست مچ دست را عمل می‌کنند که پزشک شما تشخیص دهد که نیاز به عمل دارید. معمولا پزشک شما از بیهوشی برای عمل دست شما استفاده خواهند کرد و بعد از برداشتن کیست دست شما را با نخ بخیه، بخیه خواهند کرد تا پوست دست بهبود یابد. عمل کیست مچ دست یک عمل سرپایی است یعنی بیماری در همان روز جراحی مرخص می شود و به منزل باز می‌گردد.

توجه داشته باشید عمل جراحی کیست مچ دست به این منزله نیست که این کیست دیگر هیچگاه در شما ایجاد نمی‌شود، همانطور که گفته شد افرادی که مستعد کیست مچ دست هستند ممکن است پس از عمل مجدد دچار این عارضه شوند. تقریبا امکان بازگشت کیست مچ دست بعد از عمل به ۲۹٪ می‌رسد.

حال ممکن است برای برخی از عزیزان این سوال پیش بیاید که آیا عمل جراحی کیست مچ دست ممکن است عوارض جانبی دیگری نیز داشته باشد؟ در واقع عمل کیست مچ دست از موفقیت‌آمیزترین عمل‌های جراحی است و احتمال اینکه عوارض جانبی پس از عمل شما را تهدید کند بسیار پایین است.

فقط در صورتی که شما بهداشت را پس از عمل رعایت نکنید ممکن است کیست مچ دست شما دچار عفونت شود. برای جلوگیری از عفونت کیست مچ دست بهتر است به توصیه‌های بهداشتی پزشک خود قبل، در حین عمل جراحی و پس از آن توجه کنید. دقت کنید درصورتی که پزشک معالج شما بعد از عمل برای شما داروی چرک خشک‌کن تجویز کرد آن را به موقع مصرف فرمایید.

 

درصورتی که کیست مچ دست درمان نشود چه اتفاقی می‌افتد؟

همانطور که پیش از این در همین مقاله گفته شد عموما کیست مچ دست به خودی خود طی چند هفته یا چند ماه درمان می‌شود. اما اگر بیش از یکسال از کیست گانگلیون می‌گذرد حتما به پزشک متخصص مراجعه فرمایید. اگر کیست گانگلیون معالجه  نشود ممکن است باکتری‌ها در آن تجمع یابند و باعث عفونت خون شود.

 

نتیجه‌گیری

این بیماری به هیچ عنوان خطرناک نیست و در اغلب موارد به کمک درمان‌های خانگی مشکل شما رفع می‌شود. به هیچ عنوان جای نگرانی وجود ندارد، اما در صورتی که کیست مچ دست شما علائم نرمال را نداشت به پزشک مراجعه بفرمایید. سلامتی شما عزیزان آرزوی ماست.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

مطالب مرتبط
دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *