درمان دررفتگی شانه در افرادی که دچار دررفتگی مکرر شانه میشوند بسیار مهم است. زیرا در صورت عدم اقدام به موقع برای درمان آن، ممکن است شرایط بدتری به وجود آید و نیاز به جراحی وجود داشته باشد. در این مقاله با ما همراه باشید تا این موضوع را به طور کامل بررسی کنیم.
دررفتگی شانه چگونه اتفاق میافتد؟
دررفتگی شانه یکی از مشکلاتی است که برای افراد پیش میآید. دررفتگی شانه به معنی این است که سر استخوان شانه از کاسه یا حفره خود خارج میگردد. این دررفتگی میتواند بهصورت جزئی نیز باشد به نحوی که بهطور مختصر از مفصل خارج شده و مجدد به مکان اصلی باز میگردد.
شانه از مفاصل پرحرکت بدن است و این موضوع سبب میشود که در معرض آسیب یا دررفتگی قرار گیرد. اگر فردی دچار دررفتگی مکرر شانه شود این عدم ثبات باید درمان گردد؛ زیرا در خیلی موارد آزاردهنده و مشکلساز خواهد بود.
این دررفتگی ممکن است در اثر آسیب شدید مانند زمینخوردن روی یک دست یا ضربه مستقیم به شانه روی دهد. بعضی از افراد بهطور ارثی شلی مفصل دارند. برخی از ورزشهای پرتابی که بهصورت مکرر انجام میشود زمینهساز بهوجودآمدن این مشکل است.
روشهای تشخیص دررفتگی شانه
- عکسبرداری ساده یا عکسبرداری با اشعهایکس: این روش بهخوبی دررفتگی شانه را نشان میدهد و برای تشخیص روش مناسبی خواهد بود.
- «ام آر آی» یا «آم آر آرتروسکوپی»: در این روش ضایعه بانکرت مشخص خواهد شد.
- «سی تی» یا «سی تی آرتروسکوپی»: در این روش ضایعات استخوانی و داخل حفره مفصل قابل بررسی است. مقدار مشکلی که در استخوان بهوجود آمده و نوع عمل برای پزشک مشخص میگردد.
تشخیص دررفتگی مکرر شانه با آزمایشات و علائم فیزیکی نیز تشخیص داده میشود. سوابق دررفتگیهای مکرر و درد و ناآرامی میتواند پزشک را در درمان بهتر این عارضه یاری کند.
این مقاله نیز ممکن است برای شما مفید باشد: چگونگی خشک شدن گردن و روشهای درمانی آن
انواع درمان دررفتگی شانه
درمان دررفتگی شانه بدون عمل جراحی: هر بیماری که دچار این ضایعه است نیاز به جراحی نداشته و اجتناب از انجام حرکاتی که منجر به تشدید این مشکل میشود سبب کنترل آن میگردد.
درمان دررفتگی شانه با عمل جراحی: در مواردی که اجتناب از حرکات پرخطر مشکل را رفع نمیکند، با انجام عمل جراحی این مشکل برطرف میگردد.
انواع عمل دررفتگی شانه
عمل آرتروسکوپی شانه: آرتروسکوپی شانه از طریق سه سوراخ کوچک روی بدن انجام میشود. این روش برای تشخیص نوع عارضه هم روشی عالی است؛ زیرا تجهیزاتی که وارد عضو آسیبدیده میشود دارای دوربین است و پزشک بهخوبی میتواند منطقه آسیبدیده را بررسی کند. توسط این دوربین و تجهیزات مشکلات درون مفصل درمان میگردند. تغییرات مورد نظر بهراحتی و با دقت بالا انجام میشود.
در این روش پزشک تصور و تجسم کاملی از ضایعه خواهد داشت. ازآنجاکه این عمل تهاجمی نبوده و در فضای بسته انجام میشود دوران نقاهت و بهبود کمتری دارد و فرد عملی راحتتر را تجربه میکند. دکتر فرشید راعی متخصص آرتروسکوپی در تهران بوده و با مراجعه به ایشان میتوانید با خیالی آسوده این عمل را انجام دهید.
- عمل باز دررفتگی شانه: ترمیم بنکارت و ترمیمهای کپسولی با عمل جراحی باز انجام میشود. در قسمت جلویی شانه برشهای ۳ الی ۵ سانتیمتری ایجاد میشوند و رفع نقص این منطقه صورت میپذیرد. بافتهای برشخورده بهزودی ترمیم خواهند شد.
- عمل استخوانی: در بعضی از مواقع ضایعه شدت بیشتری دارد. برای بهبود چنین شرایطی پیوند قطعهای استخوان برای رفع مشکل ضروری است. با ترمیم این ناحیه به روش فوق مشکل دررفتگی شانه رفع میگردد و شانه در محل خود از ثبات بیشتری برخوردار میگردد.
نتیجهگیری
بهطور کلی درمان دررفتگی شانه میتواند با درمانهای فیزیکی و محدودکننده، عمل جراحی باز و پیوند استخوان صورت پذیرد. در سالهای اخیر روش آرتروسکوپی شانه به روشی محبوب برای بیماران و پزشکان تبدیل شده است. زیرا این عمل نیاز به جراحی باز و شکافتن بافتها و مفاصل نداشته و از طریق ابزارهای مینیاتوری و دقیق انجام میشود.
در انجام یک عمل گام نخست تشخیص درست مشکل در ناحیه مورد نظر است. در عمل آرتروسکوپی شانه قبل از انجام عمل تصاویر ارسالی توسط دوربینها از درون عضو میتواند کمک بسیار زیادی به تشخیص صحیح ضایعه توسط پزشک کند.
دوران بهبودی در این نوع عمل کوتاه و موفقیتآمیز خواهد بود. فرد زودتر به شرایط سلامت خواهد رسید. البته ذکر این نکته مهم است که به ظاهر جراحات زیادی مشاهده نمیشود، اما ازآنجاکه بافت داخلی دچار تغییرات زیادی شده است باید در مراقبتهای بعد از عمل دقت بسیار کرد.