دکتر فرشید راعی
Search
Close this search box.
نشانه های بروز درد سیاتیک

نشانه های بروز درد سیاتیک

نشانه های بروز درد سیاتیک

نشانه­‌های بروز درد سیاتیک

همان‌طور که می‌­دانید یکی از بارز­ترین و شایع­ترین درد­هایی که ممکن است هر فرد در طول زندگی به آن دچار شود درد سیاتیک است که می‌­تواند در بعضی مواقع غیرقابل‌تحمل باشد. با ما همراه باشید تا در ادامه این مقاله بیشتر درباره درد سیاتیک بحث کنیم، در این مقاله همچنین درباره مباحث زیر صحبت خواهیم کرد:

  • سیاتیک چیست؟

  • چرا به درد سیاتیک دچار می‌­شویم؟

  • راه‌­های تشخیص درد سیاتیک

  • درد سیاتیک و طب سنتی

سیاتیک چیست؟

سیاتیک یکی از عصب­‌های اصلی در پا به‌حساب می‌­آید که طول این عصب از کمر و باسن شروع و تا ساق و قسمت پشت‌پا ادامه پیدا می­‌کند. هنگامی که این عصب دچار آسیب می­‌شود درد سیاتیک در قسمت­‌های گفته شده پا به‌علاوه کمر و کف پا احساس می­‌شود. این درد از آسیب به دو الی سه دیسک انتهای ستون فقرات که به باسن منتهی می­‌شود سرچشمه می‌­گیرد.

در این­جا بهتر است ابتدا بدانیم دیسک چیست و چرا مسبب درد سیاتیک می‌­شود. بین هر دو مهره ستون فقرات بافت اسفنجی و نرم به نام دیسک وجود دارد که نقش پشتیبانی و حفاظت از مهره­ها را برعهده دارد و به حرکت مهره­‌ها و به‌تبع آن، به حرکت خم و راست کمر کمک کرده و حالت ارتجاعی دارد. در صورت آسیب به این دیسک مهره‌­های ستون فقرات کار خود را به‌خوبی انجام نمی­‌دهند و فرد احساس درد می­‌کند.

حال با این توصیف هنگامی که دیسک مهره­‌های انتهای کمر به دلایل مختلف آسیب می‌­بیند و از آن جایی که عصب سیاتیک از این مهره‌­ها شروع می­‌شود، باعث ایجاد درد سیاتیک در فرد بیمار می­‌شود. درد سیاتیک بسته به‌شدت درد ممکن است دوطرفه و یا یک‌طرفه باشد، منظور از دوطرفه یعنی ممکن است دو پای فرد و یا یک پای ایشان دچار این عارضه شود.

 

چرا به درد سیاتیک دچار می­‌شویم؟

امروزه باتوجه‌به افزایش شغل‌­ها و حرفه­‌های گوناگون افراد برای گذران زندگی خود ناچارند ساعت‌های زیادی را به یک حالت و مداوم کار کنند که اگر مراقبت­‌های لازم را انجام ندهند ممکن است بعداً به عارضه­‌هایی از قبیل دیسک کمر، درد سیاتیک و غیره دچار شوند. ابتلا به درد سیاتیک می­‌تواند دلایل بسیاری داشته باشد که ما در اینجا به چند مورد از آن­ها اشاره می­‌کنیم که عبارت‌اند از:

  • دانش‌آموزان، دانشجویان، کارمندان ادارات مختلف و تمام کسانی که در طول شبانه‌روز ساعات متوالی را یک جا نشسته و هیچ حرکتی به بدن نمی­‌دهند بیشتر در معرض این عارضه هستند. زیرا در طول روز مهره و دیسک فشار بالایی را تحمل می‌کنند و به‌مرورزمان دیسک دچار فرسایش شده و از عهده انجام مسئولیت خود خارج می‌شود و درد سیاتیک را به دنبال دارد.
  • علاوه بر این که گفتیم درد سیاتیک تدریجی است؛ اما ممکن است عواملی مثل تصادف، افتادن از ارتفاع و غیره به‌صورت ناگهانی باعث ایجاد صدمه به دیسک و عصب سیاتیک شود و درد را سبب شود.
  • همچنین عارضه دیگری به نام فتق دیسک مهره­‌های بالای باسن نیز می‌­تواند بر عصب سیاتیک اثر بگذارد و درد آن را شدت بخشد.
  • علاوه بر این برخی بیماری‌های زمینه‌­ای دیگر مثل تومور و غیره نیز بر تحریک عصب سیاتیک اثرگذار هستند.

راه­‌های تشخیص درد سیاتیک

همان‌طور که گفتیم عصب سیاتیک در دو پای انسان کشیده شده است به همین دلیل اغلب اوقات بااحساس درد در قسمت پا بروز می­‌کند. در بعضی موارد نیز افراد از درد کمر خود به دکتر مراجعه کرده و دکتر درد سیاتیک را تشخیص می‌دهد.

در این گونه درد­ها که معمولاً به‌صورت تدریجی ظاهر می­‌شود بهترین توصیه و شاید بتوان گفت کارآمد­ترین راهکار استراحت‌کردن و بدون حرکت نگه‌داشتن کمر است. در این حالت دیسک و مهره فشار چندانی را تحمل نمی­‌کنند و بهبود می‌­یابند، افراد باید در هنگام استراحت از متکا و بالشت مناسب و استاندارد استفاده نمایند که نه چندان پربار و سفت و نه‌چندان نرم باشد.

از دیگر راه‌­های درمان درد سیاتیک ورزش‌درمانی و انجام نرمش­های ملایم است. این ورزش­‌ها عبارت‌اند از:

  1. کمپرس آب سردوگرم و یا استخر آب‌درمانی که کمک شایانی به بهبود درد می­‌کند.
  2. نرمش کمر مثل چرخاندن، خم و راست کردن، دراز و نشست و غیره.
  3. انجام فیزیوتراپی و توصیه­‌های فیزیوتراپ
  4. به همه افراد از قبیل رانندگان و افراد ذکر شده در بالا توصیه می­‌شود که هنگام کار هر ۱۵ دقیقه یک‌بار بلند شده و کمی راه‌رفته و نرمش کنید که خون‌رسانی را تحریک کرده و از بروز درد جلوگیری کند.

 

همه این مواردی که گفته شد درصورتی‌که درد خفیف و اندک و قابل‌تحمل باشد می‌­تواند چاره‌ساز باشد؛ اما در صورت افزایش درد معمولاً درمان نیز شدیدتر می­‌شود و از روش‌­های دارودرمانی و عمل جراحی استفاده می‌­شود که البته این دو روش تحت‌نظر دکتر و طبق دستور ایشان باید مصرف و استفاده شود.

به طور معمول از دارو­های ضدالتهابی و مسکن بدین منظور استفاده می­‌شود. برای مثال ناپروکسن، استامینوفن و غیره. همچنین از دارو­های شل‌کننده نیز تجویز می­‌شود که عضله و ماهیچه را در حالت استراحت قرار می­‌دهد. در عمل جراحی دیسک موردنظر را ترمیم کرده و یا از نوع مصنوعی آن استفاده می­‌شود.

راه‌های تشخیص سیاتیک کمر

درد سیاتیک و طب سنتی

امروزه باتوجه‌به افزایش دارو­‌های شیمیایی افراد نسبت به قبل به طب سنتی روی آورده‌اند و توصیه­‌های آن را در دستور کار خود قرار داده‌اند. طب سنتی برای کاهش درد سیاتیک در وهله اول استراحت و ماساژ را ذکر می­‌کند بعد از آن از روش­‌های درمان دیگر مثل طب سوزنی استفاده می­‌کند که در بیشتر مواقع به تسکین درد کمک شایانی می‌کند.

همچنین در طب سنتی دم‌نوش‌های گیاهی و روغن‌­های گیاهی جایگاه ویژه‌­ای دارند و برای مثال برای درد سیاتیک توصیه می­شود از خوراکی­‌ها و مواد غذایی که طبع گرم دارند استفاده کرده و از مواد غذایی سرد خودداری کنید برخی از این خوراکی­‌ها عبارت‌اند از:

  • از خوردن لبنیات مثل شیر، ماست، پنیر و غیره جلوگیری شود.
  • از روغن کنجد برای ماساژ محل درد استفاده کرد و با دستمال محکم و گرم نگه داشته شود و حداقل در وعده صبحانه کنجد مصرف شود.

جمع‌بندی

همان‌طور که در بالا گفتیم درمان درد سیاتیک علاوه بر این که ممکن است هزینه بر باشد زمان بر نیز هست به همین علت توصیه می­‌شود قبل از ابتلا به آن با تغییر سبک زندگی خود و قراردادن ورزش در برنامه روزانه از این درد جلوگیری کنید. زیرا از قدیم گفته‌اند پیشگیری بهتر از درمان است. در هنگام بروز این درد می‌توانید به پزشک متخصص مراجعه کنید.

مطالب مرتبط
دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *