قوز کمر یا کیفوز چیست؟
حتماً شما نیز بارها نام عارضه کیفوز یا گوژپشتی را شنیدهاید. این عارضه یا ناهنجاری بسیار شایع بوده و بسیاری از افراد ممکن است آن را تجربه کنند. همانطور که میدانید بالای کمر ما ستون فقرات قرار دارد. این قسمت دارای کمی انحنا میباشد تا بتواند وزن بدن ما را آسانتر تحمل کند. حال اگر انحنای این ناحیه بیش از حد نرمال شود، فرد به گوژپشتی دچار خواهد شد؛ یعنی استخوان بالای کمر او حالت گرد به خود میگیرد و نمیتواند صاف بایستد.
این ناهنجاری میتواند در روحیه افراد تأثیرات منفی زیادی داشته باشد. چون معمولاً یک نقص در زیبایی استایل محسوب میشود و اندام افراد را بدفرم جلوه میدهد؛ اما عوارض این ناهنجاری تنها به بدفرم شدن استایل ختم نمیشوند. بلکه قوز کمر میتواند عوارض شدیدتر دیگری را نیز به همراه داشته باشد. عوارض این مشکل در دراز مدت شامل مواردی مثل کمر درد، افتادگی شانهها، دیسک گردن، سفتی و خشکی عضلات میشوند.
به چه علت بعد از مشاهده عارضه قوز کمر باید سریعاً برای درمان اقدام کرد؟
به همین دلیل معمولاً افراد پس از مشاهده این ناهنجاری باید فورا برای درمان اقدام کنند تا میزان انحنای ستون فقرات بیشتر نشود. حال شاید برایتان سوال شود گوژپشتی به چه علت رخ میدهد؟ پاسخ ساده است. کیفوز یا قوز کمر در حالت اول به صورت ژنتیکی در افزار پدید میآید. چون اگر فرد سابقه خانوادگی بروز این ناهنجاری را داشته باشد، احتمال اینکه دچار کیفوز شود بسیار بالا است؛ اما این ناهنجاری تنها در افرادی که سابقه ژنتیکی دارند رخ نمیدهد.
بلکه افراد عادی نیز ممکن است به مرور زمان دچار کیفوز شوند. علت آن هم کاملاً مشخص است. اگر فرد به خاطر کار با گوشی و لپ تاپ مداوم در حالت خم قرار بگیرد و قوز کند، به مرور زمان شکل استخوان ستون فقرات او تغییر پیدا کرده و ممکن است انحنای این قسمت افزایش یابد. حال برای تشخیص اینکه قوز کمر دارید یا خیر، روشهای متعددی وجود دارند که در زیر به بیان آنها پرداختهایم:
- در درجه اول درست در روبروی یک آینه قدی بایستید. سپس به فرم بدن خود نگاه کنید. اگر انحنای بالای کمر بیش از اندازه باشد، شما دچار کیفوز هستید.
- در حالت دوم باید پشت به دیوار بایستید و کاملاً به دیوار بچسبید. در این حالت اگر شما در ناحیه کمر دچار قوز و گوژپشتی نشده باشید، باید دستهایتان به سمت بدن قرار گیرند. حال اگر شما دارای این ناهنجاری باشید، کف دستهایتان به سمت دیوار قرار خواهند گرفت. در نتیجه به همین سادگی میتوان قوز کمر را تشخیص داد.
بهترین حرکات و تمرینات اصلاحی قوز کمر
روشهای زیادی برای بهبود کیفوز و رفع این ناهنجاری وجود دارند. به همین علت اگر به هر دلیلی دچار این ناهنجاری شدید، اصلاً جای نگرانی نیست. چون کاملاً قابل درمان میباشد و میتوانید وضعیت و شکل ستون مهره خود را اصلاح کنید. یکی از بهترین روشهای درمان قوز در ناحیه کمر انجام حرکات ورزشی میباشد که میتوانند شکل استخوان این قسمت را به خوبی اصلاح نمایند. در زیر چند حرکت ورزشی اصلاحی عالی برای درمان قوز در ناحیه کمر را نامبردهایم:
-
وضعیت کودک
اولین حرکت اصلاحی برای بهبود این عارضه وضعیت کودک میباشد. این حرکت موجب کشیدگی و اصلاح شکل ستون فقرات میشود. همچنین فشارهای موجود بر روی گردن را نیز کاهش میدهد. برای انجام این حرکت اصلاحی قوز کمر میبایست به حالت سجده بر روی زانوها بنشینید. حالا سر خود را در آن حالت سجده کردن بر روی زمین قرار دهید. در مرحله بعد دستهایتان را کاملاً باز کنید و در امتداد سر بر روی زمین قرار دهید. چند دقیقه در این حالت بمانید. سپس دوباره این حرکت را تکرار کنید.
-
خم شدن به جلو
دیگر حرکت تمرینی برای بهبود این ناهنجاری خم شدن به جلو میباشد. برای انجام این حرکت ابتدا باید سر پا و بایستید. حالا باید سر را به پایین خم کنید، به گونهای که سرتان به زانوهایتان برسد. دستها نیز باید به نوک پاها برسند. وقتی این حرکت را انجام میدهید، باید کشش را در عضلات پشتی بدن خود به خوبی احساس کنید. یک دقیقه در این وضعیت بمانید و سپس بلند شوید.
-
باز کننده سینه
حرکت باز کننده سینه نیز میتواند در اصلاح قوز کمر بسیار مؤثر باشد. این حرکت به رفع سفتی و خشکی عضلات ناحیه سینه و بهبود وضعیت ستون فقرات کمک میکند. برای انجام این حرکت اصلاحی ابتدا باید صاف بایستید. سپس میبایست دستها را به عقب آورده و هردو دست را در هم قفل کنید. در این مرحله در حالی که سینه را به سمت جلو هل میدهید، دستها را در آن حالت قفل شده به عقب بکشانید. این حرکت را چند مرتبه انجام دهید.
-
گاو و گربه
حرکت اصلاحی گاو و گربه برای بهبود حالت کیفوز بسیار مفید بوده و باید ده الی بیست مرتبه در روز تکرار شود. برای انجام این حرکت میبایست به صورت چهار دست و پا بر روی زمین نشسته و سعی کنید کمر را منقبض کنید و شکم را بالا بیاورید. حالا برعکس این حرکت را انجام دهید یعنی کمر را بالا بیاورید و شکم را منقبض کنید. این حرکت موجب ماساژ و نرمش در قسمت کمر میشود. همچنین با رفع فشار از روی ستون فقرات، در بهبود قوز کمر در کوتاه مدت نیز مؤثر خواهد بود.
-
چرخش ستون فقرات
چرخش ستون فقرات یکی از لذت بخشترین و آسانترین حرکات اصلاحی گوژپشتی میباشد. در این روش میبایست به حالت پهلو بر روی زمین دراز کشیده و زانوهایتان را بر روی یکدیگر قرار دهید. سپس دستها را به جلو بیاورید و بر روی هم بگذارید. حالا دستی که در بالا قرار دارد را باز کنید و به سمت عقب ببرید. این حرکت را ۱۵ مرتبه انجام دهید.
برای کسب اطلاعات بیشتر در خصوص مقاله “آیا آرتروز ستون فقرات هم داریم” کلیک کنید.
دکتر فرشید راعی بهترین متخصص ارتوپد در تهران این عارضه را تشخیص میدهد و پس از تشخیص دقیق باید درمان را فوراً آغاز مینماید.