دکتر فرشید راعی
Search
Close this search box.
ورم پا و ده علت شایع آن

ورم پا و ده علت شایع آن

ورم پا و ده علت شایع آن

۱۰علت ورم پا یا تورم‌ محیطی

ورم پا یکی از مشکلات شایعی است، که ممکن است در هر فردی با هر سنی رخ دهد. وقتی مایعات درون پا حبس شوند، موجب ورم در این ناحیه خواهند شد. حال این مایعات می‌توانند آب، مایع مفصلی، خون، عفونت باشند. ورم پا در افرادی که میانسال هستند یا جوانان ورزشکار بیشتر رخ می‌دهد. این مشکل که عموما با نام ورم محیطی نیز شناخته می‌شود، خطرناک نیست اما می‌تواند مشکلات زیادی را به وجود بیاورد. در درجه اول ورم پا استفاده از کفش و راه رفتن را بسیار دشوار می‌سازد. همچنین تورم موجب ایجاد ظاهر ناخوشایند در پا می‌شود.

به همین علت باید سریعا درمان شود، تا پیشرفت نکند. حال علت ورم پا چیست و این‌ عارضه به چه دلیل رخ می دهد؟ ورم‌ پا دلایل مختلفی دارد. دلایل بروز این عارضه می توانند در هر فردی متفاوت باشند. در زیر ۱۰ علت اصلی ورم پا را شرح داده‌ایم لذا پیش از مراجعه به دکتر ارتوپد در تهران موارد زیر را در نظر داشته باشید:

  • واریس

واریس موجب تورم رگ‌ها در پا می‌شود، و با اختلال در خون رسانی به عضلات باعث تورم در ناحیه پاها خواهد گردید.

  • چاقی

افراد چاق چربی زیادی در بدن خود دارند. این چربی‌ها در خونرسانی به عضلات پا اخلال ایجاد می‌کنند.

  • کم تحرکی

وقتی افراد ساعات طولانی تحرک نداشته باشند، عروق پا غیر فعال شده و خونرسانی را انجام نمی‌دهند.

  • مصرف بیش از حد نمک

اگر بیش از اندازه نمک‌ مصرف شود، به علت سدیمی که دارد مایعات درون‌ پا جمع و حبس می‌شوند.

  • بارداری

وقتی افراد باردار می‌شوند، بدنشان‌ به طور طبیعی مایعات بیشتری تولید می‌کند. در نتیجه بارداری نیز می‌تواند علت ورم پا محسوب می‌شود.‌ البته بعد از وضع حمل و زایمان این عارضه برطرف می‌گردد.

  • لخته شدن خون

اگر خون در عروق پا به حالت جامد در بیاید، امکان انتقال خون‌ از پا به سایر نقاط وجود ندارد. در نتیجه خون درون‌ پا حبس می‌شود و تورم ایجاد می‌کند‌.

  • مصرف برخی داروها

برخی داروهای ضد افسردگی و ضد فشار خون نیز، موجب جمع شدن مایعات در پا و ایجاد التهاب می‌شوند.

  • نوسانات هورمونی

برخی از افراد مدتی پیش از شروع قاعدگی دچار تورم پاها شده، که به علت نوسانات هورمونی رخ می‌دهد.

  • عفونت

عفونت می‌تواند به علت جراحی، ضربه در پا جمع شود.

  • تومور

تومورهای خوش خیم و بدخیم نیز فعالیت عضلات پا را مختل نموده، و باعث جمع شدن مایعات در این ناحیه می‌شوند.

آیا نارسایی کلیه موجب تورم پا می شود؟

همانطور که می‌دانید کلیه نقش بسیار مهمی را در بدن ایفا می‌کند. کلیه‌ها خون را تصفیه نموده و ادرار را به مثانه هدایت می‌کنند. یعنی مایعاتی که ما می‌نوشیم پس از معده در کلیه جمع می‌شوند. حال اگر کلیه دچار نارسایی شود چه اتفاقی می‌افتد؟ بله درست است! در این صورت کلیه دیگر قادر به دفع آب از بدن نخواهد بود. در نتیجه این آب در بدن جمع گردیده و موجب تورم بدن مخصوصا‌ ناحیه پا ها می‌شود. علاوه بر این‌ اگر فردی دچار نارسایی کلیه شود نمک نیز در بدن او ذخیره شده و مشکلات زیادی را به وجود می‌آورد.

در نتیجه یکی از مهم‌ترین انواع علت ورم پا‌ نارسایی کلیه می‌باشد. نارسایی کلیه با روش‌های مختلفی قابل درمان خواهد بود و در صورتی که درمان شود تورم پاها نیز رفع می‌گردد.

بهترین درمان های خانگی ورم پا

ورم پا اگر شدید و غیر قابل کنترل باشد، برای درمان‌ آن‌ باید حتما به پزشک مراجعه شود. اما در صورتی که این عارضه در نوع خفیف رخ دهد، برخی روش‌های خانگی نیز در درمان آن موثر عمل می‌کنند.

 در زیر بهترین درمان‌های خانگی برای بهبود تورم پاها را ذکر نموده‌ایم:

  • کاهش وزن

همانطور که گفتیم یکی از مهم‌ترین انواع علت ورم پا اضافه وزن می‌باشد. به همین علت افراد می‌توانند با کاهش وزن به واسطه رژیم و ورزش، تورم پا را برطرف کنند.

  • حذف نمک

نمک به غذا طعم خاصی می‌بخشد و تقریبا بدون آن آشپزی نمودن‌ سخت خواهد بود. اما اگر دچار درم در ناحیه پاها شده‌اید، باید نمک را حذف کنید.‌ به این علت که مصرف نمک تورم در ناحیه پاها را افزایش می‌دهد. در نتیجه باید تا حد امکان سعی کنید، نمک را حذف کنید. حتی اگر قادر به حذف کلی آن نیز نمی‌باشید، بهتر است مصرف نمک‌ را محدود سازید. به عنوان مثال نمکدان را از سفره حذف کنید، تا به طور ناخودآگاه مصرف نمکتان کاهش یابد.

  • تحرک داشتن

اگر تحرک نداشته باشید، عضلات پاهایتان نمی‌توانند تحرک داشته باشند. به همین علت تا حد امکان باید از کم تحرکی پرهیز کنید. منظور از پرهیز از کم تحرکی، انجام ورزش‌های خاص و سنگین نیست. بلکه باید سعی کنید حداقل در طول روز کمی پیاده روی داشته  باشید. این کار باعث می‌شود عضلات و عروق پا خون را از این ناحیه خارج سازند و آن را ذخیره نکنند.

زمان مراجعه به پزشک برای درمان تورم پا

گاهی درمان‌های خانگی بالا نیز موثر نبوده و‌ نمی‌توانند ورم ناحیه پا را برطرف سازند. در این صورت افراد احتمالا به تورم شدید مبتلا گردیده و باید سریعا به پزشک‌ مراجعه نمایند. حال چه زمانی برای تورم پا باید به پزشک‌ مراجعه نمود؟ اگر تمام درمان‌های خانگی را امتحان کردید و نتیجه‌ نگرفتید باید به پزشک رجوع کنید.

در صورتی که ورم پاها به صورت ناگهانی و بدون هیچ دلیل مشخصی به شکل شدید رخ دهد، می‌بایست حتما به پزشک مراجعه نمایید. همچنین اگر ورم علت مشخصی داشته باشد اما با درد همراه باشد، باید حتما توسط پزشک معاینه گردید.

برای اطلاع بیشتر از دلیل باد کردن پا کلیک کنید.

مطالب مرتبط
دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *