باد یا ورم کردن پاها یکی از مشکلات شایعی است، که با نام ورم محیطی نیز شناخته میشود. این عارضه زمانی رخ میدهد که مایعات درون یک قسمت از پا جمع شوند. تورم پا برای بدن چندان خطرناک نیست، اما میتواند موجب ایجاد ظاهری ناخوشایند در پا شود. این عارضه ممکن است در ساق پا، مچ، انگشتان و یا رانها رخ دهد. همچنین تورم ممکن است تنها یک پا را درگیر کند، یا در هر دو پا رخ دهد. در این مقاله با ما همراه باشید تا این موضوع را به طور کامل بررسی کنیم و به سوالات احتمالی شما عزیزان پاسخ دهیم.
علت باد کردن یا ورم پا چیست؟
بروز تورم در ناحیه مچ پا، علتهای مختلفی دارد. در زیر به شایعترین دلایل تورم پا اشاره نمودهایم:
بارداری
بارداری یکی از شایعترین دلایل باد کردن پا است. وقتی که باردار میشویم، تولید مایعات در بدن حدود پنجاه درصد نسبت به حالت عادی افزایش مییابد. به همین علت خانمهای باردار معمولا دچار ورم در ناحیه مچ پا میشوند. البته این نوع تورم پاها کاملا طبیعی بوده و بعد از وضع حمل برطرف خواهد گردید.
آسیب دیدگی پاها
آسیب دیدگی پاها نیز میتواند از مهمترین دلایل بروز این عارضه به حساب آید. اگر ضربه یا آسیبی به استخوانهای پا وارد شود، ترشح مایع مفاصل پا افزایش مییابد. در نتیجه فرد دچار ورم شدید در ناحیه پای خود خواهد گردید.
اضافه وزن
افرادی که وزن زیادی دارند نیز، معمولا بیش از سایرین دچار ورم در ناحیه پاها خواهند شد. به این علت که هرچقدر وزن بالاتر باشد، مایعات ناحیه پا بیشتر خواهند بود. در نتیجه فرد دچار تورم در این قسمت خواهد شد.
کم تحرکی
کم تحرکی نیز از علتهای شایع باد کردن پا است. وقتی افراد حرکت زیادی در طول روز نداشته باشند، عضلات پای آنها غیر فعال خواهند ماند. در نتیجه ممکن است نتوانند خون و مایعات ناحیه پا را به قسمتهای دیگر انتقال دهند. در نتیجه با احتباس مایعات فرد به این عارضه مبتلا خواهد گردید.
نارسایی وریدی
گاهی رگها در پمپاژ خون از پا به قسمتهای دیگر ناتوان هستند. در نتیجه خون در پاها جمع شده و موجب تورم میشود.
لخته شدن خون در پا
گاهی به علتهای مختلفی خون در پا لخته شده و به حالت جامد در میآید. در نتیجه موجب انسداد عروق پا میگردد. در این صورت خون نمیتواند در پاها گردش داشته باشد و حبس میشود. در نتیجه تورم پا رخ میدهد.
تورم و باد کردن پا با چه علائمی همراه است؟
باد کردن و تورم ناحیه مچ پا پوشیدن کفش و راه رفتن را دشوار میسازد. این عارضه به سادگی قابل تشخیص بوده و با علائم زیادی همراه است. در زیر مهمترین علائم تورم پا را نام بردهایم:
- احساس گرما: اگر در پای خود احساس گرمای غیرطبیعی داشته باشید، نشانگر تورم در این ناحیه است. به این علت که تجمل مایعات و خون زیاد درون پا، این ناحیه را گرم میکند.
- احساس خستگی یا کوفتگی در ساق پا: افرادی که دچار تورم در ناحیه ساق پای خود شدهاند، در این قسمت احساس کوفتگی و خستگی خواهند داشت.
- درد: گاهی تورم پاها با درد نیز همراه خواهد بود. به گونهای که فرد قادر به تکان دادن انگشتان یا مچ پای خود نخواهد بود. البته این مورد بسیار شایع است و همه افراد این علامت را مشاهده نخواهند کرد.
- رگهای واریسی: اگر بر روی پای خود رگهای واریسی مشاهده نموده باشید، قطعا پایتان ورم نموده است. به این علت که رگهای واریسی معمولا موجب باد کردن پا میشوند. رگهای واریسی در واقع عروق برجستهای هستند، که به رنگهای سبز یا آبی بر روی پا پدیدار میشوند.
زمان مناسب مراجعه به پزشک برای درمان تورم پا
همانطور که گفتیم تورم پاها در اکثر موارد مشکل خطرناکی نیست و معمولا بهبود مییابد. اما گاهی این عارضه میتواند به علتهای مختلف خطرناک بوده و یا نشانگر مشکل جدی باشد. به همین علت در صورت وجود برخی شرایط، برای تورم پا باید حتما به پزشک ارتوپد در تهران مراجعه نمایید. در صورت وجود شرایط زیر باید حتما به پزشک مراجعه نمایید:
-
مراقبتهای خانگی را انجام داده باشید، اما هنوز درمان نشدهاید.
-
به بیماری قلبی یا کلیوی مبتلا هستید.
-
دمای تب شدهاید و دمای بدنتان بسیار بالا رفته است.
-
محل تورم پا دچار قرمزی، سوزش یا کبودی شده است.
-
احساس ضعف و سرگیجه دارید، یا تنفستان بسیار دشوار شده است.
-
در دوره بارداری بوده و تورم بیش از حد طبیعی در ناحیه پای دارید.
-
با گذشت زمان تورم پاهایتان افزایش یافته، و بعد از گذر مدتی بهبود نیافته است.
نحوه پیشگیری از باد کردن یا تورم پاها
باد کردن پا حتی اگر خطرناک نباشد نیز، میتواند بسیار آزاردهنده باشد. به همین علت تا حد امکان می بایست از بروز آن پیشگیری نمود. برای جلوگیری از بروز این عارضه روشهای زیادی وجود دارند. در زیر راههای پیشگیری از باد کردن و تورم پا را شرح دادهایم:
رژیم غذایی مناسب
داشتن یک رژیم غذایی مناسب میتواند تا حد زیادی از بروز تورم در ناحیه پاها جلوگیری کند. شما باید مصرف نمک در رژیم غذایی خود را محدود کنید، زیرا نمک باعث احتباس آب درون رگهایتان خواهد گردید. در عوض باید مصرف میوه و سبزیجات که سرشار از فیبر هستند را افزایش دهید.
ورزش کردن
ورزش کردن موجب میشود، که مایعات ناحیه پا به دیگر قسمتهای بدن منتقل شوند. به همین علت باید در طول روز حداقل نیم ساعت ورزش کنید.
اجتناب از کم تحرکی
اگر نمیتوانید ورزش منظمی داشته باشید نیز، حداقل باید از کم تحرکی پرهیز کنید. به هیچ عنوان مدت زمان طولانی در یک جا ننشینید و سعی کنید همواره حرکت داشته باشید، تا از باد کردن پاهاتان جلوگیری شود.
بیشتر بخوانید: ورم پا و ده علت شایع آن