دکتر فرشید راعی
Search
Close this search box.
تمرینات ورزشی بعد از آرتروسکوپی مچ دست 

تمرینات ورزشی بعد از آرتروسکوپی مچ دست 

تمرینات ورزشی بعد از آرتروسکوپی مچ دست 

تمرینات ورزشی بعد از آرتروسکوپی مچ دست 

ورزش‌ها و تمریناتی که بعد از هر عمل جراحی از جمله آرتروسکوپی مچ دست انجام می‌شود، عاملی بسیار مهم در روند بهبود بوده و به شما کمک خواهد کرد که هر چه سریع تر به سلامت عضو جراحی شده برگردید و بتوانید فعالیت‌های روزمره خود را مانند قبل انجام دهید. 

آرتروسکوپی چیست؟ 

شاید تا به حال شنیده باشید که افرادی برای حل مشکلات مفصلی خود از قبیل التهاب مفاصل و غیره عمل آرتروسکوپی را انجام می‌دهند. آرتروسکوپی از دو جز (آرترو) و (اسکوپ) تشکیل شده است که به ترتیب به معنای مفصل و دیدن می‌باشد، پس آرتروسکوپی را می توانیم مفصل بین ترجمه کنیم. آرتروسکوپی مچ دست یکی از اعمال جراحی است که بر روی مچ دست انجام می‌شود و در طی آن پزشک مفاصل مچ دست را مشاهده می‌کند و بیماری‌ها و مشکلاتی که ممکن است برای مفصل مچ دستتان به وجود آمده باشد را تشخیص داده و اقدام به ترمیم آن می‌کند. 

آرتروسکوپی مچ دست در چه صورتی انجام می شود؟ 

آرتروسکوپی بر روی انواع مفاصل از جمله مفصل شانه، مچ دست، مچ پا، لگن، زانو و غیره انجام می‌شود.

همانطور که گفتیم آرتروسکوپی مچ دست یکی از اعمال جراحی است که می‌توان بر روی مچ دست انجام داد و بیماری‌های مفصلی را تشخیص داده و یا درمان کرد. 

مچ دست انسان بسیار پیچیده است. به گونه‌ای که از هشت استخوان کوچک و نامنظم تشکیل شده که به وسیله‌ی تعداد زیادی از رباط‌های متصل کننده به یکدیگر متصل شده‌اند، بنابراین انجام‌ عمل آرتروسکوپی مچ دست دقت و ظرافت بسیاری را می‌طلبد. 

گاهی اوقات ممکن است در قسمت مچ دست دچار درد و ناراحتی شوید و پزشک قادر به فهمیدن علت آن نباشد، در این صورت ممکن است آرتروسکوپی مچ دست برای تشخیص علت آن انجام شود.

علاوه بر این ممکن است در مشکلات دیگری مانند شکستگی استخوان‌های مچ دست، یا موارد گانگلیون و همچنین پاره شدن رباط‌های مچ دست، پزشک روش آرتروسکوپی مچ دست را به شما پیشنهاد کند. 

آرتروسکوپی مچ دست چگونه انجام می‌شود؟

برای انجام عمل آرتروسکوپی مچ دست، پزشک جراح شکاف‌هایی را روی سطح پوست ایجاد می‌کند و محل این شکاف‌ها با توجه به نقاطی از مفصل که دچار مشکل شده و یا نیاز به مشاهده دارد، مشخص می‌شوند. 

شکاف‌های ایجاد شده امکان دسترسی به مچ دست را حین جراحی فراهم می کنند. اندازه این شکاف‌ها به طور استاندارد از نیم اینچ هم کمتر هستند و آرتروسکوپ که لوله‌ای به اندازه مداد است از طریق این شکاف‌ها وارد می‌شود. آرتروسکوپ همچنین دوربینی بسیار کوچک دارد که درون مفصل را بر روی صفحه نمایش برای پزشک معالج نمایان می‌کند و به این ترتیب پزشک آرتروسکوپی مچ دست را انجام می‌دهد. 

آرتروسکوپ علاوه بر دوربین، سیستم روشنایی نیز دارد که مشاهده درون مفصلی را برای پزشک آسان می‌کند. به عـلاوه پزشک می‌تواند از ابزار‌های دیگری که در انتهای آرتروسکوپ وجود دارد برای ترمیم و اصلاح اختلالات و مشکلات مشاهده شده، استفاده کند. برخی از این ابزارها شامل پنس، پروب، چاقو و غیره می‌باشد

مراقبت‌های بعد از عمل آرتروسکوپی مچ دست چیست؟ 

بعد از عمل آرتروسکوپی مچ دست حدود دو تا سه روز باید دست شما در محلی بالاتر از قلب قرار بگیرد که برای این منظور پزشک از باند استفاده خواهد کرد. همچنین می‌توانید برای کاهش ورم در محلی که آرتروسکوپی مچ دست انجام شده از کمپرس یخ استفاده کنید. اگر احساس کردید که درد زیادی دارید و باید از مسکن استفاده کنید، حتما با پزشک خود مشورت کنید. اما معمولا درد پس از آرتروسکوپی مچ دست مقدار کمی می‌باشد و در اکثر مواقع نیاز به مسکن ندارد. 

دقت داشته باشید که باند را باید مرتب تعویض کرده و محل زخم را تمیز و خشک نگه دارید و اجازه ندهید که با آب تماس داشته باشد. تا زمان بهبودی به محل زخم فشار وارد نکنید و از رانندگی نیز بپرهیزید.

نکته مهم دیگری که باید بدانید این است که از مصرف نوشیدنی‌های الکلی و دخانیات اجتناب کنید و اگر پزشک برای شما آنتی بیوتیک تجویز کرد حتما آن را به صورت منظم مصرف کنید. 

بهبودی و مراقبت های بعد از عمل آرتروسکوپی مچ دست

تمرینات ورزشی بعد از آرتروسکوپی مچ دست 

بعد از بهبودی زخم در محل آرتروسکوپی مچ دست ممکن است احساس اختلال و محدودیت در مچ دست خود را داشته باشید. برای این منظور بهتر است تمرینات کششی و تقویتی را که در ادامه به نحوه انجام آنها می‌پردازیم، انجام دهید. 

تمرینات کششی بعد از آرتروسکوپی مچ دست شامل خم و راست کردن مچ دست، انحراف مچ دست، کشش و چرخش مچ دست می‌باشد. 

برای خم راست کردن، مچ دست خود را تا جایی که می توانید به سمت پایین و سپس بالا خم کنید. دقت کنید که لازم نیست فشار زیادی به مچ دست خود وارد کنید. 

تمرین دیگری که می‌توانید بعد از آرتروسکوپی مچ دست انجام دهید، منحرف کردن مچ دست است. به این صورت که مچ دست را تا آنجایی که می‌توانید به چپ و راست منحرف کنید، شبیه هنگامی که می‌خواهید با کسی دست بدهید. 

تمرینات کششی بعدی به این صورت هستند که با دست سالم، پشت دستی که آرتروسکوپی مچ دست برای آن انجام شده را می‌گیریم و به آرامی به آن فشار وارد میکنیم و مقدار این فشار را کم کم اضافه می کنیم. این فشار را تا جایی ادامه می‌دهیم که درد اندکی در مچ دست احساس کنیم. 

بعد از آن کف دست سالم را بر روی کف دست جراحی شده قرار می‌دهیم و به سمت عقب به آن فشار وارد می‌کنیم. دقت کنید که در حین انجام این حرکات آرنج باید کاملا در حالت صاف قرار بگیرد. 

این حرکت را به گونه‌ای دیگر نیز می‌توانیم انجام دهیم. به این شکل که ابتدا روبه‌روی یک میز ایستاده و کف دست‌های خود را روی آن قرار می‌دهیم و در حالی که به صورت صاف و بدون قوز ایستاده‌ایم سعی می‌کنیم وزن خود را روی دست‌ها بیندازیم. 

این کار را برای پشت دست‌ها هم می‌توانیم انجام دهیم و از این طریق به مچ دست‌ها فشار وارد کنیم. 

تمرین چرخش هم یکی دیگر از حرکاتی است که می‌تواند برای بهبودی بعد از آرتروسکوپی مچ دست کمک کننده باشد. به این صورت که ابتدا آرنج را با زاویه نود درجه در کنار بدن قرار می‌دهیم و پس از آن کف دست را به سمت سقف قرار می‌دهیم، این حالت را حدودا پنج تا ده ثانیه حفظ کنید. بعد از آن کف دست را بدون چرخش آرنج به سمت زمین بچرخانید و این حالت را هم چند ثانیه حفظ کنید و این حرکات را در چند ست تکرار کنید. 

علاوه بر حرکات کششی که بعد از آرتروسکوپی مچ دست مفید هستند، انجام تمرینات تقویتی که با استفاده از وزنه و یا دمبل صورت می‌گیرند نیز برای تسریع بهبودی و برگشت به حالت متعادل و قابل قبول مچ دست بسیار کمک کننده خواهند بود و توصیه می‌شود که از آن‌ها غافل نشده و در انجام آن‌ها کوتاهی نکنید. 

لازم به ذکر است که انجام این تمرینات چه به صورت کششی و چه به صورت تقویتی در اکثر اوقات توسط پزشک فیزیوتراپ توصیه می‌شود و حتی گاهی ممکن است برخی از آن ها منع شوند. بنابراین در مرحله اول عمل به توصیه‌ها و دستورات پزشک جراح و همینطور فیزیوتراپ و درنهایت در صورت نبودن منع توسط پزشک می‌توانید این تمرینات را انجام دهید.

مطالب مرتبط
دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *