
تومور استخوانی چگونه به وجود میآید؟
استخوانها نقش بسیار مهمی را در بدن انسان ایفا مینمایند. استخوان در حرکت بدن و همچنین نیرو بخشیدن به ماهیچهها عملکرد بسیار مفیدی دارند. سر تا سر بدن انسان پر از استخوانهای ریز و درشتی است که هر یک ماهیچه خاصی را به حرکت در میآورند. استخوان بخشهای مختلفی داشته و بافتی بسیار محکم دارد.
اما در حالت کلی ماهیچهها یک بافت محافظ برای استخوانهای بدن به شمار میروند. حال در ناحیه استخوان نیز ممکن است بیماریهای مختلفی بروز پیدا کنند. یکی از بیماریهای نسبتا نادر در این قسمت، تشکیل تومورهای استخوان میباشند. همانطور که میدانید سلولهای استخوانی پس از هر بازه زمانی مشخص میمیرند و از بین میروند.
سپس بدن سلول استخوانی جدید تولید میکند تا جایگزینی برای سلولهای مرده وجود داشته باشد؛ اما گاهی این فرایند با مشکل مواجه میشود. برای مثال بهطور ناگهانی سلولهای استخوان به شکل غیر قابل کنترلی رشد میکنند. همین رشد بیش از حد موجب تشکیل تودهای غیر طبیعی در ناحیه استخوان میشود که به این توده تومورهای استخوان گفته میشود.
جهت کسب اطلاعات بیشتر در خصوص اسکولیوز مقاله “علائم اسکولیوز را بشناسیم” مطالعه کنید.
همه چیز درباره تومور استخوانی
تومور استخوانی به مرور زمان جایگزین بافت محکم استخوان میشود؛ اما استحکام استخوان را ندارد و ممکن است موجب بروز مشکلات زیادی شود. تومورهای ناحیه استخوان به دو دسته خوش خیم و بدخیم تقسیم بندی میشوند. انواع تومور استخوانی خوشخیم معمولاً سرطانی نیستند، اما حالتی غیر طبیعی به استخوان میبخشند.
همچنین تومور خوش خیم استخوان بهطور کلی هیچ خطر حیاتی خاصی را برای بیمار ایجاد نخواهد کرد؛ اما در صورت بروز آن باید فورا برای درمان اقدام نمود. چرا که تومورهای استخوان خوشخیم اگر به سرعت درمان نشوند، میتوانند تبدیل به تومورهای سرطانی و بدخیم شوند.
تومورهای بدخیم استخوان بسیار خطرناک هستند. چرا که اگر در نوع حاد و پیشرفته بروز پیدا کنند، میتوانند سلولهای سرطانی را در بدن پخش نمایند. در نتیجه با وجود این نوع تومور در ناحیه استخوان، ممکن است دیگر بخشهای بدن نیز به سرطان حاد مبتلا شوند.
بیماری تومور استخوان توسط دکتر فرشید راعی بهترین متخصص ارتوپد در تهران قابل تشخیص و درمان میباشد.
آشنایی با انواع تومورهای استخوان
تومورهای استخوانی انواع مختلفی دارند. هر نوع تومور استخوان ممکن است مشکل خاصی ایجاد کند و خوش خیم یا بدخیم محسوب شود. به همین دلیل تومورهای ناحیه استخوان در هر نوعی که رخ دهند، باید فورا درمان شوند. در ادامه جهت آشنایی هرچه بیشتر، به معرفی شایعترین انواع تومورها در ناحیه استخوان پرداختهایم:
تومور خوشخیم استئوکندروما
این نوع تومور بیشتر در جوانان و نوجوانان شایع است. بافت این تومور از غضروف و استخوان بوده و معمولاً خطرناک محسوب نمیشود. این مدل تومور خوشخیم استخوان، معمولاً در انتهای استخوان بازو یا ران و در استخوانهای بلند و طول دار ظاهر میشود.
تومور استخوان استئوکندروما ممکن است حتی در کودکان نیز بروز پیدا کند. چرا که این نوع تومور به عنوان یک ناهنجاری رشد شناخته میشود و احتمال بروز آن در افرادی که سن و سال کمی دارند بیشتر است.
تومور خوشخیم یونی کمرال
یکی دیگر از انواع تومورهای استخوان تومور یونی کمرال میباشد که معمولاً خطرناک نیست. چرا که در واقع یک نوع کیست استخوانی بوده و به سرعت نیز درمان میشود. این نوع تومور نیز بیشتر در بدن نوجوانان ظاهر میشود.
تومور سلولهای بزرگ
تومور سلولهای بزرگ در بزرگسالان رخ میدهد و به حالت تهاجمی رشد مینماید. این نوع تومور اندازه بسیار بزرگی داشته و تقریباً میتوان گفت جز تومورهای نادر محسوب میشود.
تومور بدخیم استئوسارکوما
تومورهای استئوسارکوما نوعی تومور سرطانی بسیار خطرناک میباشند. این نوع تومور میتوانند از کودکی در بدن ظاهر شوند و تا بزرگسالی رشد آنها ادامه داشته باشد. این تومور سرطانی از این جهت خطرناک است که به سرعت رشد نموده و میتواند سلولهای سرطانی را فورا در بدن پخش نماید. این مدل از تومورهای استخوان در مواردی که فورا درمان نشود، میتواند مرگ بیماران را در پی داشته باشد.
مهمترین نشانهها و علائم تومورهای استخوان
نشانههای بروز تومور در ناحیه استخوان میتوانند در بدن هر بیمار بسیار متفاوت باشند. تومورهای ناحیه استخوان معمولاً علائم بسیار زیادی دارند و به همین دلیل است که در همان ابتدا بیمار متوجه ظهور این تودههای خوشخیم یا بدخیم در بدن خود میشود. در زیر مهمترین علائم تومور ناحیه استخوان را نامبردهایم:
درد وحشتناک
در درجه اول مهمترین علامت بروز تومور در قسمت استخوان، درد وحشتناک آن میباشد. درد ناشی از تومورهای استخوان معمولاً غیر قابل تحمل بوده و در هنگام شب شدیدتر میگردد. این درد حتی با مصرف مسکنها نیز بهبود نمییابد و با گذرد زمان دائمی خواهد شد.
یعنی بیمار مرتبا این درد را در طول شبانهروز احساس خواهد کرد و همین موجب میشود دامنه حرکتی استخوان مدنظر نیز بسیار کاهش یابد. برای مثال اگر تومور در ناحیه ران پا بروز پیدا کند، فرد هر یک قدمی که برمیدارد درد را احساس خواهد کرد و به مرور درد شدیدتر خواهد شد.
تورم
دومین نشانه بروز تومور در ناحیه استخوان، تورم شدید میباشد. تورم در ناحیه استخوان معمولاً به علت تجمع مایعات زیر پوست رخ میدهد. تورم معمولاً در همان روزهای ابتدایی ظهور تومور، کاملاً قابل تشخیص است. به همین دلیل اگر بیمار مبتلا به تومورهای استخوان به ناحیه مدنظر دست بزند، ورم کاملاً قابل تشخیص خواهد بود.
کاهش وزن
دیگر نشانهای که میتواند با ظهور تومور در ناحیه استخوان همراه باشد، کاهش وزن است. وقتی بیمار به این عارضه دچار میشود، معمولاً وزن خود را به حالت غیر طبیعی از دست خواهد داد.
بروز برآمدگی
توموری که در ناحیه استخوانها بروز پیدا میکند، در دو نوع نهفته یا بر آمده میباشند. تومورهای استخوان نهفته معمولاً مشخص نیستند؛ اما تومورهای برآمده موجب ایجاد یک توده در سطح پوست میشوند که کاملاً قابل رویت است.
ضعف و بیحالی
علامت بعدی ظهور تومور در ناحیه استخوان، ضعف بیحالی بیماران میباشد. معمولاً وجود تومور در بدن میتواند موجب ضعیف شدن اندامهای داخلی بدنتان شود، مخصوصا اگر تومور بدخیم باشد. در نتیجه این عارضه میتواند ضعف و بیحالی شدید بدن را در پی داشته باشد.
بدون دیدگاه