دکتر فرشید راعی
Search
Close this search box.
انحراف شست پا هالوکس والگوس چیست؟

انحراف شست پا هالوکس والگوس چیست؟

انحراف شست پا هالوکس والگوس چیست؟

انحراف شست پا هالوکس والگوس چیست؟

امروزه بد شکلی‌ها و ناهنجاری‌های مربوط به استخوان‌های بدن بسیار شایع است، خصوصاً اینکه افراد به‌ویژه خانم‌های جوان امروزه از برخی کفش‌های نامناسب استفاده می‌کنند که موجب تغییر شکل استخوان‌ها و بروز بد شکلی‌ها می‌شود. یکی از این تغییرات انحراف شست پا یا هالوکس والگوس است که در این مقاله قصد داریم در مورد آن اطلاعاتی را فرا بگیریم.

انحراف شست پا (هالوکس والگوس) چیست؟

بیرون زدن استخوان ناحیه‌ی شست پا یک عارضه‌ی دردناک است که به آن انحراف شست پا یا هالوکس والگوس گفته می‌شود. این بیماری به طور شایع در خانم‌ها وجود داشته و بیشتر دختران جوان و رده‌های سنی کمتر را مبتلا می‌کند. این اختلال در اثر کج شدن و انحراف شست پا اتفاق می‌افتد که دلایل مختلفی باعث بروز آن خواهد شد. در این بیماری شست پا به جای اینکه صاف و راست باشد، به سمت انگشت دوم پا منحرف و خم می‌شود.

بخش عمده‌ی این بیماری می‌تواند به دلیل پوشیدن کفش‌هایی باشد که قسمت جلویی آن تنگ و کوچک است و انگشتان پا را روی هم جمع می‌کند، به همین دلیل است که هالوکس والگوس را بیشتر در خانم‌های جوان مشاهده می‌کنیم. در حقیقت این بیماری یک مشکل شایع و بسیار مهم در زمینه‌ی انگشتان پا است که به خاطر فشار بیش از اندازه و همچنین طولانی بر روی انگشتان پای فرد به وجود می‌آید.

علت به وجود آمدن هالوکس والگوس چیست؟

دلایل مختلفی و زیادی می‌توانند باعث بروز انحراف انگشت شست پا و یا هالوکس والگوس شود، این دلایل ممکن است ناشی از عوامل ارثی و خانوادگی باشد. همچنین دلایل دیگری وجود دارند که در ادامه به آن‌ها اشاره شده است.

برخی عادات رفتاری و شخصی مانند پوشیدن کفش‌هایی که قسمت جلویی آن تنگ است و باعث می‌شود که انگشتان پا از جمله شست روی هم جمع شده و مستعد کج شدن و انحراف شوند. جالب است بدانید که کفش‌های پاشنه بلند و یا کفش‌هایی که پاشنه نامناسب دارند، ممکن است باعث انحراف انگشتان شست پا و یا هالوکس والگوس شوند. همان‌طور که گفته شد برخی عوامل ژنتیکی و ارثی از قبیل صاف بودن کف پا می‌تواند منجر به این مشکل شود.

علاوه بر این ایستادن به‌صورت بسیار طولانی عامل ایجاد این عارضه بوده و فرد را مستعد بروز این حالت خواهد کرد. همچنین ضعف و کم‌توانی در ناحیه عضلات پا بخصوص عضلات دورکننده که وظیفه‌ی دور کردن شست پا از بقیه انگشتان را برعهده دارند ممکن است منجر به بروز هالوکس والگوس یا انحراف این انگشت شود. افزون بر این موارد برخی بیماری‌ها نیز وجود دارند که زمینه‌ساز این انحراف و بدشکلی هستند، برای مثال بیماری‌های زمینه‌ای مانند نقرس، آرتروز، روماتیسم و برخی بیماری‌های دیگر می‌توانند عاملی برای ایجاد این بیماری باشند.

همچنین وارد شدن آسیب و ضربه بر روی انگشتان پا و برخی بیماری‌های التهابی مفاصل مانند آرتریت روماتوئید ممکن است هالوکس والگوس و یا انحراف انگشتان پا را برای فرد به وجود آورند.

نشانه‌های هالوکس والگوس چیست؟

انحراف انگشت شست پا یا همان هالوکس والگوس ممکن است نشانه‌ها و علائم اختصاصی و همچنین غیراختصاصی زیادی داشته باشد که در ادامه برخی از آن‌ها را نام می‌بریم تا در صورت مشاهده این علائم در اسرع وقت به پزشک مراجعه کنید.

برای مثال درد پا خصوصاً به هنگام راه رفتن و یا استفاده از کفش، یکی از نشانه‌هایی است که ممکن است پیش آگهی مناسبی برای هالوکس والگوس بوده و شما را از وجود این عارضه آگاه کند. همچنین ایجاد التهاب و قرمزی و به دنبال آن درد و گرما و سایر علامت‌های مربوط به التهاب در ناحیه شست پا می‌تواند یکی از این نشانه‌ها باشد که به هنگام بروز این عارضه نمایان شود.

علاوه بر این‌ها انعطاف‌پذیری انگشت شست پا ممکن است تا حد قابل توجهی کاهش بیابد. همچنین وجود یک توده‌ی بزرگ و برآمده در ناحیه مفصل انگشت پا با کف پا ممکن است ناشی از هالوکس والگوس و یا انحراف شست پا باشد. افزون بر مواردی که ذکر شد نشانه‌های دیگری نیز وجود دارند که ممکن است فرد را مشکوک به بروز انحراف شست پا کند. برخی از این نشانه‌ها ایجاد پینه و خشکی و سفتی در انگشت کناری شست، متمایل شدن شست پا به طرف انگشتان دیگر، همچنین ایجاد. پینه و سفتی در قسمت زیرین شست، بروز مشکلاتی در راه رفتن و همین‌طور ایجاد مشکل در حرکت انگشتان پا و غیره هستند.

درمان هالوکس والگوس چگونه است؟

شاید این نکته برای شما نیز جالب باشد که هنگامی که فرد دچار بیماری هالوکس والگوس می‌شود، در ناحیه انگشت شست پای او زائده‌ای به نام بونیون تشکیل می‌شود که این زائده از بین رفتنی نیست و تنها باید از طریق عمل جراحی برداشته شود. اما درمان انحراف شست پا دارای روش‌های خانگی و پزشکی می‌باشد که به‌صورت غیر جراحی باعث بهبود و تسکین درد و مدیریت آن خواهند شد. برخی از این روش‌ها را با یکدیگر بررسی می‌کنیم:

نوار‌ها و پد‌هایی وجود دارند که هنگام استفاده از آن‌ها انگشتان پا در جای درست و به‌صورت کاملاً صحیح نگه‌داشته و از این طریق به بهبود درد و تسکین آن کمک می‌کند.

همچنین برای کاهش درد و جلوگیری از شدت یافتن هالوکس والگوس می‌توان نوع کفش‌های مورد استفاده را تغییر داد و از کفش‌هایی که قسمت جلویی و ناحیه پنجه در آن پهن‌تر و بزرگ‌تر است استفاده کرد. همین‌طور می‌توانید با استفاده از ابزار‌ها و وسایلی پنجه‌ی کفش‌های فعلی خود را پهن‌تر و گشادتر کنید.

همچنین گاهی پزشک برای کاهش درد و تسکین آن برای فرد دارو‌های ضدالتهابی غیراستروئیدی و ان سیدها را تجویز می‌کند. به همراه استفاده از این دارو‌ها کمپرس یخ می‌تواند در کاهش درد و رنج بیمار بسیار مؤثر باشد.

اگر یکی از این روش‌ها به‌تنهایی تأثیرگذار نباشد پزشک برای تسریع روند بهبودی و رسیدن به نتیجه مطلوب روشی به‌صورت ترکیبی برای بیمار پیشنهاد خواهد کرد که می‌تواند یک یا چند تا از روش‌های زیر را در برگیرد:

  • استفاده از کفش‌های مخصوصی به نام کفش‌های ارتوپدی می‌توانند باعث اصلاح وضعیت انگشتان و جلوگیری از انحراف بیش‌ازاندازه‌ی پا کمک کنند. همچنین آتل‌بندی پا در هنگام خواب و در طول شب می‌تواند علائم ناشی از هالوکس والگوس را تا حدی کاهش دهد.

  • فیزیوتراپی نیز روشی است که برای کاهش علائم و نشانه‌های بیماری هالوکس والگوس و تا حدی اصلاح وضعیت پا مؤثر است. روش‌هایی مثل فیزیوتراپی، اولتراسوند درمانی و همچنین ماساژ درمانی موجب کم شدن میزان چسبندگی بافت‌های نرم شده و از این طریق درد و التهاب ناشی از این بیماری را کاهش داده و به بهبود آن کمک می‌کند. در حقیقت تعدادی از این تمرین‌ها باعث افزایش قدرت عضلانی بافت اطراف مفصل انگشت پا شده و به این ترتیب حالت طبیعی و فیزیولوژیک پا را بهبود می‌بخشد.

  • تزریق دارو‌های استروئیدی به‌صورت موضعی نیز در کاهش علائم هالوکس والگوس اثرات قابل توجهی داشته و باعث کاهش درد و التهاب در این ناحیه می‌شود. جراحی نیز آخرین راه درمانی برای این بیماری است که در صورت پاسخگو نبودن سایر روش‌های کم تهاجم‌تر مورداستفاده قرار می‌گیرد که به آن بونیونکتومی گفته می‌شود.

عوارض هالوکس والگوس چیست؟

عارضه و یا به‌نوعی بیماری هالوکس والگوس یا همان انحراف انگشت شست پا علاوه بر این که بسیار دردناک است و موجب رنج بیمار می‌شود، عوارض زیاد دیگری نیز دارد که در ادامه نام برده شده‌اند:

عدم توانایی در پوشیدن کفش‌های موردعلاقه و معمولی، به وجود آمدن خار‌هایی از جنس استخوان که این مورد نیز به درد بیمار افزوده و سبب رنج زیادتر او می‌شود. همچنین تحقیقات و پژوهش‌های اخیر نشان داده‌اند که این بدشکلی می‌تواند باعث بروز بورسیت و همین‌طور چکشی شدن استخوان‌های انگشتان پا در فرد شود. توجه داشته باشید که بیماری بورسیت نوعی بیماری است که در آن کیسه‌هایی پر از مایع در اطراف مفاصل به وجود می‌آیند و سبب بروز مشکلات و عوارضی در فرد از جمله هالوکس والگوس می‌شوند.

مطالب مرتبط
دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *