یکی از معضلهای امروزی پیدا کردن راهی برای درمان قطعی روماتیسم است. این بیماری ممکن است در هر سنی رخ دهد. با این که هنوز علت این بیماری مشخص نشده است ولی اگر که به موقع تشخیص داده شود قابل درمان و پیشگیری است. در ادامه این مقاله با ما همراه باشید تا به شرح کامل درمان قطعی روماتیسم مفصلی بپردازیم.
علت روماتیسم مفصلی
برخی از افراد فکر میکنند که علت روماتیسم ارثی و ژنتیکی است البته برخی از محققان نیز بر این باورند که ممکن است بعضی از ژنها باعث تحریک این بیماری شوند اما عامل این بیماری نیستند. عوامل محیطی دیگری نیز مانند ضربه و عفونت میتوانند علت روماتیسم مفصلی باشند. زمانی که بدن دچار این اختلال میشود سیستم ایمنی به جای محافظت از بدن مواد شیمیایی تولید میکند و به مفصلها حمله میکند. غضروفها فرسوده میشوند و رباط ها بهتدریج کارایی خود را از دست میدهند و در نهایت با پیشرفت روماتیسم مفصلی درد زیادی به بدن تحمیل میکند.
علائم روماتیسم مفصلی
علائم روماتیسم مفصلی بیشتر در صبح خودش را نشان میدهد و از دیگر علائم آن میتوان به درد شدید التهاب و ورم مفاصل اشاره کرد. همچنین:
- گرفتگی مفصلها
- افزایش دما بدن در آن نقطه
- تغییر شکل و انقباض غیر عادی مفصل
- خستگی، تب، کم اشتها بودن و ……
- ضعیف بودن ناشی از پایین بودن گلبولهای قرمز
- درد در قسمت کف پا، پینه پا و انگشت بزرگ
تشخیص روماتیسم مفصلی
برای تشخیص روماتیسم مفصلی آزمایشهای فیزیکی و آزمایش خون انجام میشود. در آزمایش خون پاسخ مثبت یا منفی وجود ندارد بلکه پیشرفت یا پسرفت بیماری را نشان میدهد.
یکی دیگر از روشهای تشخیص روماتیسم مفصلی انجام آزمایش ANA است به دلیل اینکه بیماری روماتیسم مفصلی، به نوعی یک بیماری خود ایمنی است. با توجه به این که در این بیماری فعالیت سیستم ایمنی بدن زیاد میشود، ممکن است در این وضعیت حتی به مفاصل حمله کنند.
همچنین میتوان آزمایش کلسیم انجام داد. همانطور که میدانید برای حفظ استخوانها داشتن کلسیم برای فعالیتهای روزانه حیاتی است اما افرادی که دچار روماتیسم میشوند مسلما از فعالیت کمتری برخوردار خواهند بود. در ادامه درمان روماتیسم نیز این آزمایش توصیه میشود زیرا که داروی کورتیکواستروئیدها که در درمان روماتیسم تجویز میشود جذب کلسیم توسط بدن را با مشکل مواجه میکند، در نهایت استخوانها ضعیف و خطر پوکی استخوان را در فرد ایجاد میکند.
درمان روماتیسم مفصلی
پس از آن که بیماری تشخیص داده شد باید مراحل درمانی را آغاز کرده در اینجا شما باید علاوه بر مصرف قرص و دارو رژیم غذایی و فعالیت خود را کنترل کنید.
درمان با دارو
مصرف داروها بیشتر برای کاهش روند بیماری است و از پیشرفت آن جلوگیری میکند. داروهای DMARDs از داروهای اصلی برای درمان روماتیسم مفصلی هستند. البته که مصرف این داروها عوارض جانبی بهدنبال خواهد داشت و بهتر است در زنان باردار و یا زنانی که به بچههای خود شیر میدهند، به طوری استفاده گردد که سلامت فرزند در خطر نباشد.
کورتیکواستروئید
میتوان با قاطعیت گفت که کورتیکواستروئید یکی از موثرترین داروها برای درمان روماتیسم مفصلی است. اما یک ایرادی که میتوان از آن گرفت این است که عوارض جانبی آن بسیار زیاد است و برای مصرف طولانی مدت توصیه نمیشود. این دارو را هم میتوان به صورت قرص استفاده کرد و هم در سیاهرگ و عضله تزریق کرد. در نظر داشته باشید که رژیم غذایی شما نباید با داروهای که مصرف میکنید تداخل داشته باشد بهتر است قبل از استفاده با پزشک خود مشورت کنید.
روغن ماهی
روغن ماهی بهخاطر داشتن اسیدهای چرب امگا ۳ باعث میشود التهاب مفصلها کاهش پیدا کند.
زردچوبه
زردچوبه دارای کورکومین است که از التهاب مفاصل جلوگیری میکند.
زنجبیل
زنجبیل نیز یک ماده ضد التهاب است و برای درمان این بیماری مناسب است.
چای سبز
ترکیبات موجود در چای سبز برای کم کردن التهاب مفاصل در افرادی که به این بیماری مبتلا هستند، بسیار مناسب میباشد.
بیشتر بخوانید: آرتریت روماتوئید
استراحت
بدونشک استراحت مطلق مفاصل باعث بهبود آن میشود. استراحت مفاصل به این گونه است که مفصل شانه باید در زاویه ۴۵ درجه دو مچ در زاویه ۲۰ و ۳۰ خلفی قرار داشته باشید و انگشتان کمی خم شوند.
مفاصل ران را صاف نگه دارید و در زاویه ابداکشن ۴۵ درجه قرار دهید. زانو را کشیده و صاف و در نهایت پاها را در وضعیت استراحت قرار دهید.
ماساژ
یکی از کاربردیترین و عمومیترین روشهای درمان، طب سنتی است. طب سنتی برای کاهش التهابات و قرمزی و همچنین برای افسردگی، خستگی، اضطراب و کاهش درد مناسب است.
طب سوزنی
از روشهای قدیمی چینیها است که بر این باورند انرژی به نام چی یا کی بهطور آزاد در بدن حرکت میکند و اگر این جریان مسدود شود روماتیسم مفصلی بهوجود میآید.
بنابراین متخصصان طب سوزنی سوزنهای مخصوص و ظریفی را برای ازبین بردن انسداد جریان انرژی در نقاط از بدن فرو میکنند تا جریان چی آزادانه حرکت کند.
پیادهروی
بهترین درمان و در عین حال سادهترین درمان پیادهروی است روز ۳۰ دقیقه پیادهروی هم باعث بهتر شدن حال شما میشود و همچنین باعث کاهش التهاب مفصلها شده و ضربان قلب را افزایش میدهد. به جای پیادهروی میتوانید از تردمیل نیز استفاده نمایید.
آب درمانی
ورزش کردن در آب یکی از موثرترین روش برای بیماران مبتلا به روماتیسم است. زیرا ورزش در آب درد و حساسیت ناشی از روماتیسم را کاهش میدهد و از ضعیف شدن عضلات جلوگیری میکند. از جمله این ورزشهای مفید میتوان به شنا و ایروبیک در آب اشاره کرد.
یوگا
یوگا ورزش مناسبی برای آرامش بدن با تمرینهای تنفسی است که درد بیماران جوان روماتیسم را بهبود میبخشد.
تمرینهای تقویتی
روماتیسم به نوبه خود باعث ضعیف شدن مفصلها میشود پس باید با انجام حرکات ورزشی عضلات را تقویت کنیم.
تمرینهایی مثل وزنهبرداری روزانه و تمرین با کشهای مقاومتی. پس از مشورت با پزشک، میتوانند مفید باشند.
جراحی
همانطور که میدانید در برخی مواقع با مصرف دارو میتوان این بیماری را ریشهکن کرد اما در بعضی اوقات دیگر که با مصرف دارو، درمان نمیشود میتوان گزینه جراحی را انتخاب کرد.
زمانی که تصمیم به جراحی داشتید حتما با پزشک متخصص روماتولوژی مشورت کنید زیرا که جراحی عوارضی به دنبال خواهد داشت و روماتولوژیست میتواند شما را به جراح ارتوپد معرفی کند تا بتوانید تصمیم درستتری در مورد جراحی بگیرید.
نتیجه گیری
در نهایت برای پاسخ سوال این که درمان قطعی روماتیسم مفصلی چیست؟ میتوان گفت که با اینکه مصرف دارو و همچنین جراحی عوارض به دنبال خواهد داشت بهتر است از روشهای سنتی و سالمتری به درمان خود بپردازید حتی با اینکه ممکن است پروسه درمان طولانی باشد.