دکتر فرشید راعی
Search
Close this search box.
علل تومور استخوان

علل تومور استخوان

علل تومور استخوان

تومور استخوان چیست؟

هنگامی‌که سلول‌ها به‌طور غیرطبیعی و غیرقابل‌کنترل تقسیم می‌شوند، می‌توانند توده یا توده‌ای از بافت را تشکیل دهند. این توده تومور نامیده می‌شود. تومورهای استخوانی در استخوان‌های شما شکل می‌گیرند. با رشد تومور، بافت غیرطبیعی است که می‌تواند بافت سالم را جابجا کند. همواره تومورها می‌توانند به دودسته خوش‌خیم و بدخیم تقسیم شوند.

تومورهای خوش‌خیم سرطانی نیستند و معمولاً در جای خود باقی می‌مانند و بعید است که کشنده باشند، اما هنوز سلول‌های غیرطبیعی هستند و ممکن است نیاز به درمان داشته باشند. تومورهای خوش‌خیم می‌توانند رشد کنند و می‌توانند بافت استخوانی سالم شمارا فشرده کرده و باعث مشکلات بعدی شوند، اما تومورهای بدخیم سرطانی هستند و می‌توانند باعث گسترش سرطان در سراسر بدن شوند.

تومورهای استخوان چیست؟

انواع تومورهای خوش‌خیم استخوان

استئوکندروم: تومورهای خوش‌خیم بیشتر از تومورهای بدخیم هستند. طبق گفته آکادمی جراحان ارتوپدی آمریکا (AAOS)، شایع‌ترین نوع تومور خوش‌خیم ، استئوکندروم است. این نوع بین ۳۵ تا ۴۰ درصد از تومورهای خوش‌خیم را تشکیل می‌دهد. استئوکندروم در نوجوانان و نوجوانان به‌صورت شایع ایجاد می‌شود که در ادامه به محل‌های ایجاد آن اشاره می‌نماییم.

این تومورها در نزدیکی انتهای استخوان‌های بلند که به‌طور فعال در حال رشد هستند، مانند استخوان‌های بازو یا پا تشکیل می‌شوند. به‌طور خاص، این تومورها تمایل دارند انتهای تحتانی استخوان ران (فمور)، انتهای فوقانی استخوان ساق پا (درشت نی) و انتهای بالایی استخوان بازو (هومروس) را تحت تأثیر قرار دهند. یک استئوکندرم منفرد یا بسیاری از آن‌ها می‌توانند در بدن یک کودک مبتلا وجود داشته باشند.

فیبروم تک اتاقی غیر نامطلوب یک کیست ساده منفرد است. این تنها کیست واقعی استخوان است. معمولاً در ساق پا دیده می‌شود و بیشتر در کودکان و نوجوانان رخ می‌دهد. دیسپلازی فیبری یک جهش ژنی است که استخوان‌ها را فیبری و آسیب‌پذیر در برابر شکستگی می‌کند.تومورهای سلول غول‌پیکر به‌شدت رشد می‌کنند. آن‌ها در بزرگ‌سالان رخ‌داده و در انتهای گرد استخوان و نه در صفحه رشد یافت می‌شوند. این‌ها تومورهای بسیار نادری هستند.

آنکندروم: انکوندروما یک کیست غضروفی است که در داخل مغز استخوان رشد می‌کند. هنگامی‌که آن‌ها رخ می‌دهند، در کودکان شروع می‌شوند و در بزرگ‌سالی باقی می‌مانند. آن‌ها بخشی از سندرم‌هایی هستند که به نام سندرم Ollier و Mafucci معروف می‌باشند. آن‌ها در دست‌ها و پاها و همچنین استخوان‌های بلند بازو و ران رخ می‌دهد.

علل ایجاد تومورهای استخوانی چیست؟

علل ایجاد تومورهای استخوانی شناخته‌نشده است. چند علت احتمالی که می‌توان نام برد شامل مواردی همچون ژنتیک، پرتودرمانی و آسیب به استخوان‌ها هستند. استئوسارکوم با پرتودرمانی (به‌ویژه دوره‌ای بالای پرتو) و سایر داروهای ضد سرطان، به‌ویژه در کودکان مرتبط است. بااین‌حال، یک علت مستقیم شناسایی نشده است. تومورها اغلب زمانی رخ می‌دهند که قسمت‌هایی از بدن به‌سرعت در حال رشد هستند. افرادی که شکستگی استخوان را با ایمپلنت‌های فلزی‌ترمیم کرده‌اند نیز احتمال بیشتری دارند که دیرتر به استئوسارکوم مبتلا شوند.

شناخت علائم بالقوه تومورهای استخوانی

درد مبهم در استخوان آسیب‌دیده شایع‌ترین علامت تومور استخوان است. درد گاهی اوقات شروع می‌شود و سپس شدید و ثابت می‌شود. ممکن است آن‌قدر شدید باشد که شمارا در شب‌بیدار کند، یا ممکن است هیچ دردی نداشته باشید، اما متوجه توده جدیدی از بافت در قسمتی از بدن خودخواهید شد. تومورها همچنین می‌توانند باعث تعریق شبانه، تب یا هر دو شوند.

گاهی اوقات، هنگامی‌که افراد یک تومور کشف نشده دارند، چیزی که به نظر یک آسیب ناچیز به نظر می‌رسد، استخوان ضعیف شده را می‌شکند و منجر به درد شدید می‌شود. این به‌عنوان یک شکستگی پاتولوژی شناخته می‌شود. گاهی اوقات ممکن است تنها تورم در محل تومور وجود داشته باشد بنابراین به کوچک‌ترین علائم نیز توجه نمایید.

افراد که به تومورهای خوش‌خیم مبتلا هستند ممکن است علائمی نداشته باشند. حتی ممکن است تومور تا زمانی که تصویربرداری و سایر آزمایشات پزشکی انجام نشوند، شناسایی نشود. یک تومور خوش‌خیم ، مانند استئوکندروم، ممکن است نیازی به درمان نداشته باشد، مگر اینکه شروع به تداخل در عملکرد و حرکت روزانه شما کند.

تنگی کانال نخاعی

تشخیص تومور استخوان

شکستگی‌ها، عفونت‌ها و سایر شرایط ممکن است شبیه تومور باشند. برای اطمینان از داشتن تومور استخوانی، پزشک ممکن است آزمایش‌های مختلفی را تجویز کند. ابتدا پزشک یک معاینه فیزیکی با تمرکز بر ناحیه تومور مشکوک شما انجام می‌دهد. آن‌ها حساسیت در استخوان شمارا بررسی می‌کنند و دامنه حرکتی شمارا آزمایش می‌نمایند. پزشک شما همچنین در مورد سابقه پزشکی خانوادگی از شما سؤالاتی می‌پرسد.

آزمایش خون و ادرار، پزشک ممکن است آزمایشاتی ازجمله نمونه خون یا ادرار را تجویز کند. یک آزمایشگاه این مایعات را برای تشخیص پروتئین‌های مختلف که ممکن است نشان‌دهنده وجود تومور یا سایر مشکلات پزشکی باشد، تجزیه‌وتحلیل می‌کند.آزمایش آلکالین فسفاتاز یکی از روش‌های رایجی است که پزشک برای تشخیص تومورهای استخوانی استفاده می‌کند.

وقتی بافت استخوانی شما به‌ویژه در تشکیل سلول‌ها فعال است، مقادیر زیادی از این آنزیم در خون شما ظاهر می‌شود. این می‌تواند به این دلیل باشد که استخوان در حال رشد است، مثلاً در افراد جوان، یا می‌تواند به این معنی باشد که یک تومور بافت استخوانی غیرطبیعی تولید می‌کند. این تست را برای افرادی که رشدشان متوقف‌شده قابل‌اعتمادتر می‌توان در نظر گرفت.

تست‌های تصویربرداری :پزشک احتمالاً برای تعیین اندازه و محل دقیق تومور، عکس‌برداری با اشعه ایکس را تجویز خواهد کرد که بسته به نتایج اشعه ایکس، آزمایش‌های تصویربرداری دیگر ممکن است ضروری و قابل انجام باشند. در ادامه به بررسی تعدادی از مهم‌ترین آزمایش‌های موردبررسی می‌پردازیم که انجام آن‌ها از اهمیت ویژه‌ای برخوردار است:

  1. سی تی اسکن مجموعه‌ای از اشعه ایکس دقیق از داخل بدن شما است که از چندین زاویه گرفته می‌شود.
  2. اسکن MRI از آهن‌ربا و امواج رادیویی برای ارائه تصاویر دقیق از منطقه موردنظر استفاده می‌کند.
  3. در اسکن توموگرافی گسیل پوزیترون (PET)، پزشک مقدار کمی قند رادیواکتیو را به رگ شما تزریق می‌کند. ازآنجایی‌که سلول‌های سرطانی گلوکز بیشتری نسبت به سلول‌های معمولی مصرف می‌کنند، این فعالیت به پزشک کمک می‌کند تا محل تومور را پیدا کند.
  4. آرتریوگرام یک عکس اشعه ایکس از شریان‌ها و وریدهای شما است.
  5. اسکن استخوان نیز ممکن است موردنیاز باشد – در اینجا نحوه انجام آن‌ها و معنای نتایج آمده است.

بیوپسی‌ها: ممکن است پزشک شما بخواهد بیوپسی انجام دهد. در این آزمایش، نمونه ای از بافتی که تومور شمارا تشکیل می‌دهد، برداشته می‌شود. نمونه در آزمایشگاه زیر میکروسکوپ بررسی می‌شود. انواع اصلی بیوپسی، بیوپسی سوزنی و بیوپسی برشی است. بیوپسی سوزنی ممکن است در مطب پزشک یا توسط رادیولوژیست همراه با یکی از تست‌های تصویربرداری ذکرشده قبلی انجام شود. درهرصورت، شما یک بی‌حس‌کننده موضعی برای جلوگیری از درد خواهید داشت.

پزشک یک سوزن را در استخوان شما فرو و از آن برای برداشتن قسمت کوچکی از بافت تومور استفاده می‌کند. اگر رادیولوژیست بیوپسی سوزنی را انجام دهد، از تصویر اشعه ایکس، ام آر آی یا سی تی اسکن برای کمک به یافتن تومور و دانستن محل قرار دادن سوزن استفاده می‌کند. بیوپسی برشی، که بیوپسی باز نیز نامیده می‌شود، در اتاق عمل و تحت بیهوشی عمومی انجام می‌شود تا در طول عمل بخوابید. پزشک شما یک برش ایجاد می‌کند و بافت شمارا از طریق برش خارج می‌کند. تکمیل بیوپسی استخوان برای تشخیص قطعی این بیماری مهم است.

مطالب مرتبط
دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *