مراقبتهای بعد از آرتروسکوپی لگن
آرتروسکوپی لگن یک روش جراحی است که برای تشخیص و درمان مشکلات لگن و مفصل بین ران و لگن استفاده میشود. این روش نسبت به جراحی باز کمتر تهاجمی است و عوارض جراحی کمتری دارد. در نتیجه افراد سریعتر بهبود مییابند. در ادامه پس از توضیحاتی در خصوص عمل آرتروسکوپی به مراقبتهای بعد از آرتروسکوپی لگن میپردازیم.
آرتروسکوپی چیست؟
آرتروسکوپی لگن یک روش جراحی است که به جراح این امکان را میدهد که بدون ایجاد برشهای تهاجمی در پوست داخل مفصل را مشاهده و بررسی نماید. این نوع جراحی با استفاده از دستگاه به اسم آرتروسکوپ انجام میشود. این دستگاه نوعی ابزار پزشکی است و از لولهای که در یک سر آن نور و دوربین و سر دیگر آن به صفحه نمایش متصل میشود تشکیل شده است. هنگامی که آرتروسکوپ در مفصل قرار میگیرد از نور و دوربین برای ثبت تصاویر استفاده میشود. این تصاویر به روی صفحه نمایش منتقل میشوند و به جراح این امکان را میدهد تا داخل مفصل را به وضوح ببیند.
مزایای آرتروسکوپی لگن چیست؟
عمل آرتروسکوپی لگن نسبت به جراحی باز و سنتی دارای چندین مزیت میباشد که شامل موارد زیر هستند:
در آرتروسکوپی آسیب بسیار کمی به مفصل وارد میشود که جای زخم و درد لگن را نیز به حداقل میرساند.
این عمل به صورت سرپایی و کم تهاجم صورت میپذیرد.
دوره نقاهت کوتاهی دارد.
ممکن است با درمان علت آن در مراحل اولیه پیشرفت آرتریت هیپ را به تعویق بیندازد.
میتواند نیاز به تعویض مفصل ران را با درمان پیشگیرانه شرایطی که باعث آرتروز مفصل میشود به تعویق بیندازد و یا از بین ببرد.
دورهی نقاهت عمل آرتروسکوپی لگن
کدام بیماریهای لگن را میتوان با آرتروسکوپی درمان کرد؟
آسیبهایی را که میتوان با آرتروسکوپی لگن درمان کرد شامل:
گیرافتادگی لگن یا گیر افتادن استخوان ران در حفره استابولوم که دامنه حرکتی را محدود میکند و یکی از دلایل اصلی آرتروز است.
ترمیم پارگی غضروف لابروم
حذف تکههای شل غضروف داخل مفصل که در اثر مواردی مثل پارگی لابروم ایجاد میشود.
حذف پوشش مفصلی بیماری یا ملتهب
حذف خارهای استخوانی دردناک
مدت زمان ترخیص از بیمارستان بعد از آرتروسکوپی لگن
بعد از آرتروسکوپی لگن یک تا دو ساعت را در ریکاوری میگذرانید تا حال عمومی شما بهبود یابد. سپس در عرض یکی دو ساعت آینده مرخص میشوید. لازم است یک فرد به عنوان همراه با شما حضور داشته باشد. همچنین وجود همراه برای دو روز بعد از عمل نیز لازم است. استفاده از عصا و واکر حین راه رفتن برای کاهش فشار وارد بر لگن نیز ممکن است توصیه شود.
مراقبت از زخم:
بعد از عمل آرتروسکوپی لگن پانسمان را تمیز و خشک نگه دارید و در صورت حمام کردن محل پانسمان را با یک پوشش ضد آب برای جلوگیری از خیس شدن بپوشانید. سه روز پس از جراحی پانسمان را برای بررسی جای برش و بخیهها بردارید. مقداری تخلیه شفاف، زرد و یا خونی از محل بخیهها طبیعی است. اگر این اتفاق افتاد محل برش را با پانسمان بپوشانید و هر روز پانسمان را عوض کنید تا زمانی که زهکشی بیشتر وجود نداشته باشد. اگر زهکشی وجود ندارد میتوانید لگن را برای هوا باز بگذارید. میتوان بخیهها را پنج روز بعد از جراحی مرطوب کرد اما نباید بیش از حد به آنها آب برسد. بخیهها در نوبت بعدی برداشته میشوند.
توجه۱: گاهی اوقات زهکشی بیش از حد خون وجود دارد. لطفاً در صورت اشباع شدن پانسمان آن را عوض کنید. اگر همچنان بعد از چند بار تعویض، پانسمانهای اشباعشده دارید لطفاً با پزشک تماس بگیرید.
توجه۲: اگر از محل بخیهها چرک یعنی مایعی مات، غلیظ و سفید رنگ خارج میشود و یا قرمزی وجود دارد و طی یک تا دو روز آینده بدتر میشود، لطفاً با پزشک تماس بگیرید و هیچگونه پماد یا کرمی به محل نزنید.
رژیم غذایی:
میتوانید از رژیم غذایی معمولی خود استفاده کنید. در صورتی که مشکلات گوارشی یا ناراحتی معده دارید از خوراکی و غذای ساده و با میزان چربی کم مثل برنج، کباب و لبنیاتی مثل ماست استفاده کنید. اگر حرکات روده شما درست بعد از آرتروسکوپی لگن منظم نیست، سعی کنید از یبوست و زور زدن جلوگیری کنید. مقدار زیادی آب بنوشید. پزشک ممکن است فیبر، نرم کننده مدفوع یا یک ملین ملایم را پیشنهاد کند. استفاده از لبنیات و میوهها برای تسریع روند بهبودی توصیه میشود.
فعالیت:
در صورت احساس خستگی استراحت کنید. پزشک برای شما توضیح میدهد که چگونه راه بروید و چه فعالیتهایی را بعد از آرتروسکوپی لگن انجام دهید. ممکن است استفاده از عصا یا واکر را برای راه رفتن به شما توصیه کند. همچنین زمان بازگشت به فعالیتهای عادی زندگی مثل رانندگی کردن و سرکار رفتن و چگونگی انجام آنها را نیز برای شما شرح خواهد داد. دستورالعملهای پزشک را برای جابجایی، بلند کردن وسایل و نحوه نشستن انجام دهید.
مصرف دارو:
دستورالعملهای پزشک را در استفاده از داروها دنبال کنید. اگر پزشک داروی مسکن برای درد بعد از آرتروسکوپی لگن تجویز کرده است آن را طبق دستور مصرف کنید ولی اگر پزشک داروی مسکن برای شما تجویز نکرده از او بپرسید آیا میتوانید از مسکنهای بدون نسخه استفاده کنید یا نه.
توجه ۱: اگر پزشک آنتیبیوتیک تجویز کرده است، آنها را طبق دستور مصرف کنید. هرگز به صورت سرخود و با تصور اینکه خوب شدهاید مصرف را نصفه رها نکنید. شما باید دوره درمان با آنتیبیوتیک را کامل کنید.
توجه۲: اگر مصرف آسپرین یا سایر داروهای رقیق کننده خون را متوقف کردید، پزشک به شما خواهد گفت که چه زمانی مصرف آن را مجدد شروع کنید.
ورزش و توانبخشی:
توانبخشی لگن مجموعهای از تمرینات است که بعد از جراحی آرتروسکوپی لگن انجام میدهید. این به شما کمک میکند دامنه حرکتی و قدرت لگن خود را دوباره به دست آورید. با پزشک و فیزیوتراپیست خود برای برنامه ریزی این برنامه ورزشی مشورت کنید. برای به دست آوردن بهترین نتیجه، باید تمرینات را به درستی و هر چند وقت یکبار و تا زمانی که پزشک به شما گفته است انجام دهید. هرگونه فعالیتی که باعث درد شدید میشود را متوقف کنید. با پزشک یا فیزیوتراپیست خود در مورد ورزش یا ورزش دیگری که میتوانید انجام دهید صحبت کنید.
سرما:
یخ یا کیسه سرد را هر بار به مدت ۱۰ تا ۲۰ دقیقه روی ناحیه لگن خود قرار دهید. سعی کنید این کار را هر ۱ تا ۲ ساعت برای ۳ روز آینده (هنگامی که بیدار هستید) یا تا زمانی که تورم کاهش یابد، انجام دهید. پوششی مثل پارچه را میان یخ و لگن قرار دهید. اگر پزشک سرما درمانی را با استفاده از دستگاه قابل حمل توصیه کرده است، دستورالعملهای همراه دستگاه را دنبال کنید.
سخن پایانی
آرتروسکوپی لگن روشی کم تهاجمی برای تشخیص و درمان آسیبهای وارد به لگن میباشد. این عمل معمولاً دوره نقاهت کمی دارد. دستورهای پزشکی و مراقبتهای گفته شده را بعد از عمل رعایت کنید و در صورت مشاهده هرگونه موارد غیر معمول به پزشک مراجعه کنید. در پایان امیدواریم این مقاله در آشنایی با آرتروسکوپی و مراقبتهای بعد از آرتروسکوپی لگن برای شما مفید واقع شده باشد.