مراحل عمل آرتروسکوپی لگن چیست؟
عمل آرتروسکوپی لگن عملی است که در آن پزشک بدون این که برشی در بدن بیمار ایجاد کند، میتواند درون مفصل لگن را مشاهده کند. عمل آرتروسکوپی لگن به این صورت انجام میپذیرد که جراح، آرتروسکوپ را که یک دوربین کوچک میباشد وارد مفصل لگن میکند تا بتواند تصاویر گرفته شده توسط دوربین را روی مانیتور مشاهده کند.
به طور کلی، وظیفهی دوربین آرتروسکوپ این است که جراح به وسیلهی آن به هدایت ابزارهای جراحی کوچک میپردازد تا بتواند عمل مورد نظر را انجام دهد. به علت این که در عمل آرتروسکوپی لگن از آرتروسکوپ و ابزارهای جراحی نازک استفاده میشود، جراح میتواند با ایجاد برشهای کوچک، جراحی را به اتمام برساند. در این مقاله میخواهیم شما را با مراحل عمل آرتروسکوپی لگن و در واقع نحوهی انجام عمل آشنا سازیم. پس با ما همراه شوید.
موارد استفاده از عمل آرتروسکوپی لگن
هنگامی که بیمار درد زیادی را متحمل میشود، جراح ممکن است برای تشخیص عمل آرتروسکوپی لگن را پیشنهاد کند. آرتروسکوپی لگن میتواند مواجه با مشکلاتی نظیر آسیب به لابروم، غضروف Articular و سایر بافتهای نرم که به احاطهی مفصل میپردازند را به حداقل برساند. مراحل عمل آرتروسکوپی لگن شامل مواردی است که جراح با انجام هریک از آنها بیمار را تا بهبودی کامل پیش میبرد که به بررسی این مراحل میپردازیم.
معاینه و آزمایش
قبل از اینکه جراحی انجام پذیرد، پزشک به معاینه و آزمایش پرداخته و همهی مواردی را که میتواند در روند جراحی مشکلساز باشد شناسایی میکند. سپس، این موارد را به جراح گزارش میکند تا جراح با درنظر گرفتن این موارد و مشکلات درمورد روند جراحی تصمیمگیری کند.
چگونگی پذیرش
اگر بیمار از لحاظ شرایط عمومی بدن سالم باشد، آرتروسکوپی لگن احتمالا سرپایی صورت میگیرد. لازم است برای اینکه بتوانید جراحی موفقیت آمیزی را پشت سر بگذارید، مصرف هرگونه دارو یا مکملی را به جراح خود اطلاع دهید و در صورت نیاز از مصرف داروهایی که میتواند برای سلامتیتان خطرساز و مضر باشد خودداری کنید. همچنین، باید توجه داشته باشید که مواردی که لازم است برای انجام جراحی رعایت کنید توسط جراح اطلاع داده میشود.
بیهوشی
یکی دیگر از مراحل عمل آرتروسکوپی لگن بیهوشی است. معمولا برای عمل آرتروسکوپی لگن بیحسیهای کلی صورت میپذیرد ولی، ممکن است باتوجه به تصمیم جراح به جای بیحسی کلی از بیحسی منطقهای استفاده شود. در بیحسی کلی، فرد به طور کلی به خواب میرود. در حالی که در بیحسی منطقهای، فرد به طور کامل بیدار بوده و فقط قسمت مچ به پایین به حالت کرخت و بیحس درمیآید. انجام این مراحل فرد را برای انجام عمل آرتروسکوپی لگن آماده میسازد.بنابراین، در مراحلی که ذکر خواهیم کرد به اصلیترین مراحل آرتروسکوپی لگن میپردازیم.
پوزیشن مناسب برای شروع عمل
در هنگام شروع عمل آرتروسکوپی لگن، بیمار باید پای خود را در حالت کششی قرار دهد. با این کار لگن به حد کافی از سوکت فاصله میگیرد و جراح به راحتی میتواند ابزار مورد نیاز را وارد مفصل کند و به مشاهده و درمان بپردارد. احتمالا جراح برای مشخص کردن محل برش و پورتال خطهایی را با استفاده از خودکار یا ماژیک روی بدن بیمار میکشد.
مرحلهی عمل
اصلیترین مرحله از مراحل عمل آرتروسکوپی لگن مرحلهی عمل میباشد. بعد از این که بیمار با ایجاد کشش لازم در حالت مورد نظر قرار گرفت، جراح با ایجاد برشی بر روی لگن عمل را شروع میکند. معمولا برش ایجاد شده به اندازهی یک سوراخ دکمه میباشد. با این کار جراح میتواند داخل لگن بیمار را مشاهده کرده و تشخیص لازم را انجام دهد.
بعد از ایجاد برش، جراح برای این که دید واضح و مشخصی داشته باشد و هرگونه خونریزی را در هنگام عمل کنترل کند، مایعی را از طریق آرتروسکوپ وارد محل بریدگی میکند. نهایتا، تصاویر گرفته شده توسط آرتروسکوپ روی صفحهی مانیتور نمایش داده میشود و جراح میتواند داخل لگن را مشاهده کرده و موارد غیر معمول را تشخیص دهد.
در صورتی که جراح مشکل را تشخیص داد، ابزارهای لازم را از طریق برشهای جداگانه وارد کرده و به رفع مشکل میپردازد. عملهای مورد نیاز میتواند شامل مواردی نظیر ترمیم و تسکین غضروف پاره شده، اصلاح خارهای ایجاد شده توسط گرفتگی فمورواستابولار و برداشتن بافت سینوویال متورم باشد.
برای تراشیدن، برش زدن، گرفتن، بخیه زدن و گره زدن از ابزارهای به ویژهای استفاده میشود. مدت زمان عمل با توجه به مشکل تشخیص داده شده و میزان کاری که توسط جراح انجام میشود متفاوت است. پس از اتمام عمل آرتروسکوپی در محل برش یا برشها بخیه زده شده و با نوارهای پوستی پوشانده میشود. پانسمان به کار رفته برای لگن از نوع کاذب میباشد. با انجام بخیه مراحل عمل آرتروسکوپی لگن پایان مییابد و بیمار روند بهبودی را طی میکند.
عوارض
عمل آرتروسکوپی لگن عوارض چندانی ندارد ولی با این حال جراحت ایجاد شده در مفصل لگن میتواند باعث آسیب به اعصاب، رگهای خونی یا خود مفصل شود. در برخی افراد عمل آرتروسکوپی لگن میتواند باعث عفونت و لخته شدن خون در پا شود که به مرور میتواند رفع شود.
مراقبتهای لازم بعد از عمل
بعد از انجام مراحل عمل آرتروسکوپی لگن لازم است بیمار مدت زمان کوتاهی را در اتاق ریکاوری بماند و نیز لازم است بعد از عمل شخصی به عنوان همراه از بیمار مراقبت کند. همچنین، بیمار میتواند از عصا یا واکر تا بهبودی کامل استفاده کند. بعد از عمل ممکن است بیمار دردی متحمل شود که جراح با تجویز دارو و مسکن میتواند آن را به حداقل برساند.
داروهای مورد استفاده برای مدیریت درد میتواند شامل داروهای مخدر، داروهای ضد التهاب غیر استروئیدی و بیحس کنندهی موضعی باشد. همچنین، جراح میتواند درمورد تحمل وزن، یک برنامهی توان بخشی طراحی کند و نیز ورزشها و فعالیتهای خاصی برای بازگرداندن قدرت و حرکت بیمار در نظر بگیرد تا بیمار بتواند هرچه زودتر به بهبودی کامل دست یابد.
با پیشرفت علم، پیشرفتهای چشم گیری در علم پزشکی نیز صورت گرفته و محققان همچنان برای افزایش تجهیزات پزشکی تلاشهای خود را ادامه میدهند. با این حال، آرتروسکوپی لگن میتواند نقش بسزایی در تشخیص و درمان بیماری لگن داشته باشد.
سخن آخر
عمل آرتروسکوپی لگن عملی است که در آن جراح با ایجاد یک برش کوچک به اندازهی یک دکمه، درون مفصل لگن را مشاهده کرده و به تشخیص میپردازد و در صورت نیاز درمانهای لازم را انجام میدهد. عمل آرتروسکوپی لگن به وسیلهی یک دوربین کوچک انجام میشود و تصاویر حاصل از دوربین در یک مانیتور نمایش داده میشود.
مراحل عمل آرتروسکوپی لگن شامل معاینه و آزمایش، چگونگی پذیرش، بیهوشی، پوزیشن مناسب برای شروع عمل و مرحلهی عمل میباشد. جراح میتواند برای بیهوش کردن بیمار از دو روش بیهوشی کلی و بیهوشی منطقهای استفاده کند. بعد از انجام بیهوشی بیمار باید در پوزیشنی مناسب قرار گیرد تا جراح بتواند جراحی را انجام دهد.
مناسبترین پوزیشن برای این جراحی این است که بیمار پای خود را در حالت کششی قرار دهد تا لگن به اندازهی کافی از سوکت فاصله بگیرد. جراح در مرحلهی عمل جراحی با ایجاد یک برش به مشاهدهی داخل لگن میپردازد و اقدامات لازم را انجام میدهد.
بعد از انجام جراحی بیمار باید داروهای تجویز شده توسط جراح را مصرف کند. در صورت امکان، وجود یک همراه برای مراقبت از بیمار خالی از لطف نیست و در صورت نیاز بیمار میتواند از عصا یا واکر تا زمان بهبودی استفاده کند و با استراحت کافی روند بهبودی را تسریع بخشد.